20 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

21 d’agost Jornada d’estiu d’Església Plural a la UCE a Prada

anunci web_prada_2015Una fe raonable per un Déu creïble, aquest és el lema de la Jornada d’estiu que com cada any organitza Església Plural en el marc de la Universitat Catalana d’estiu a Prada de Conflent, i que comptarà amb les ponències de la Dra. Begoña Roman* i del Dr. Joan Viñas*, amb ells treballarem un dels reptes més importants que té plantejats l’Església, la credibilitat de les seves creences i de les propostes doctrinals que se’n deriven. Sovint ens preguntem com és que tantes persones de totes les edats, educades en molts casos en un entorn cultural catòlic, que al llarg de la seva vida han viscut etapes de compromís actiu en l’Església, han arribat a fer un procés de desvinculació, han deixat de practicar, i han arribar a un punt de desinterès per tot allò que té a veure amb la religió rebuda dels seus pares. Si aquest procés s’esdevé en persones adultes, entre els més joves la indiferència és absoluta i el desconeixement de la fe cristiana és total. Fins i tot a molts dels qui encara seguim vinculats a l’Església i mantenim algun nivell de pràctica sagramental, sovint ens resulta difícil d’acceptar molts principis teològics i doctrinals perquè xoquen amb el nostre aprenentatge intel·lectual, amb els coneixements científics o amb la simple lògica del pensament raonat.

En aquesta jornada ens volem plantejar algunes de les següents preguntes:

  • Creure en Déu és possible avui en dia? És raonable?
  • Són compatibles fe i raó?
  • L’evolució del pensament i la ciència qüestionen alguns principis de la fe cristiana?
  • Pot la raó impulsar l’home a la descoberta de Déu?
  • Pot la fe humanitzar els fruits de la raó?
  • Quins continguts de la fe cristiana són més urgents de revisar?

Deixar d’afrontar aquestes i altres preguntes, tancar-nos en la seguretat d’unes formulacions tradicionals, corre el risc de posar en perill algun dels que considerem fonaments de la nostra fe, ens aboca a una religió anquilosada i poc útil per acostar Deú a la humanitat, per descobrir el destí últim de la persona humana i de tota la creació, en definitiva, ens impedeix avançar ver la plenitud humana segons el pla de Deú, d’un Déu però que n’hem de revisar les imatges que fem servir per copsar-lo i integrar-lo en la nostra vida.

Us animem a participar-hi, a dedicar unes hores de les vacances a la reflexió i a compartir diàleg. 

Com cada any també acompanyarem a la comunitat benedictina de Sant Miquel de Cuixa en la pregària de vespres, això serà el dia 20 d’agost a 1/4 de 7 del vespre.

Informació sobre la matriculació a les Jornades

  • Si us cal allotjament podeu connectar amb amb la secretaria de la UCE als telèfons 933 172 411 – 933 172 458 o bé al correu electrònic correu@uce.cat
  • Al recinte de la UCE podeu adquirir els tiquets pels àpats.
  • Més informació: web UCE

 

*Perfil acadèmic dels ponents

Dra. Begoña Roman Maestre. Doctora en Filosofia per la UB, professora a la Facultat de Filosofia de la UB, membre del grup de recerca “Aporia. Pensament contemporani, Ètica i Política”, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, autora de diversos articles i col·laboracions en publicacions especialitzades.

Dr. Joan Viñas i Salas. Doctor en Medicina per la UB, catedràtic de cirurgia de la UdL, de la que va ser rector des de 2003 fins 2011, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, vicepresident 1r de la Xarxa Vives d’Universitats, membre numerari de l’IEC dins la secció de Ciències Biològiques, director de l’Acadèmia Mariana de Lleida.

Opina

*

Translate »