22 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Això no entre nosaltres

DIUMENGE XXIX DURANT L’ANY – Cicle B – 21 d’octubre de 2018
Evangeli: Marc 10,35-45
Altres lectures d’aquest diumenge: Is 53,10-11; He 4,14-16; Salm: 33 (32)

AIXÒ NO ENTRE NOSALTRES

Mentre pugen a Jerusalem, Jesús va anunciant als seus deixebles el destí dolorós que l’espera a la capital. Els deixebles no l’entenen. Caminen disputant entre ells pels primers llocs. Jaume i Joan, deixebles de primera hora, s’acosten a ell per demanar-li directament seure un dia «l’un a la teva dreta i l’altre a la teva esquerra.»

A Jesús se’l veu descoratjat: «No sabeu què demaneu.» Ningú al grup sembla entendre que seguir-lo de prop col·laborant en el seu projecte sempre serà un camí no de poder i de grandeses, sinó de sacrifici i de creu.

Mentrestant, en assabentar-se de l’atreviment de Jaume i Joan, els altres deu s’indignen. El grup està més agitat que mai. L’ambició els està dividint. Jesús els reuneix a tots per deixar clar el seu pensament.

Primer de tot els exposa el que succeeix en els pobles de l’Imperi romà. Tots coneixen els abusos d’Antipes i les famílies herodianes a Galilea. Jesús ho resumeix així: els qui figuren com a governants utilitzen el seu poder per «tiranitzar» els pobles, i els grans no fan sinó «oprimir» els seus súbdits. Jesús no pot ser més contundent: «Entre vosaltres no ha de ser pas així.»

No vol veure entre els seus res semblant: «Qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci l’esclau de tots.» A la seva comunitat no hi haurà lloc per al poder que oprimeix, només per al servei que ajuda. Jesús no vol caps asseguts a la seva dreta i a l’esquerra, sinó servidors com ell que donen la seva vida pels altres.

Jesús deixa les coses clares. La seva Església no es construeix des de la imposició dels de dalt, sinó des del servei dels que es col·loquen a sota. No hi té lloc cap jerarquia en clau d’honor o dominació. Tampoc mètodes i estratègies de poder. És el servei el que construeix l’Església de Jesús.

Jesús dóna tanta importància al que està dient que es posa a si mateix com a exemple, ja que no ha vingut al món per exigir ser servit, sinó «per servir i donar la vida en rescat per tothom.» Jesús no ensenya a ningú a triomfar a l’Església, sinó a servir el projecte del Regne de Déu desvivint-se pels més febles i necessitats.

L’ensenyament de Jesús no és només per als dirigents. Des de tasques i responsabilitats diferents hem de comprometre’ns tots a viure amb més lliurament al servei del seu projecte. No necessitem a l’Església imitadors de Jaume i Joan, sinó seguidors fidels de Jesús. Els que vulguin ser importants que es posin a treballar i col·laborar.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »