16 febrer 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Alguna cosa nova i bona

DIUMENGE III DURANT L’ANY – (Cicle A) – 26 de gener de 2014
Evangeli: Mt 4, 12-23
Altres lectures d’aquest diumenge: Is 8,23b-9,3; 1Co 1,10-13.17; Salm 27 (26)

Alguna cosa nova i bona

El primer escriptor que va recollir l’actuació i el missatge de Jesús ho va resumir tot dient que Jesús proclamava la “Bona Notícia de Déu”. Més tard, els altres evangelistes empren el mateix terme grec (euanggelion) i expressen la mateixa convicció: en el Déu anunciat per Jesús la gent hi trobava alguna cosa “nova” i “bona”.

Hi ha encara en aquest Evangeli alguna cosa que pugui ser llegida, enmig de la nostra societat indiferent i descreguda, com una cosa nova i bona per a l’home i la dona dels nostres dies? Alguna cosa que es pugui trobar en el Déu anunciat per Jesús i que no proporciona fàcilment la ciència, la tècnica o el progrés? Com és possible viure la fe en Déu en els nostres dies?

A l’Evangeli de Jesús els creients ens trobem amb un Déu des del qual podem sentir i viure la vida com un regal que té el seu origen en el misteri últim de la realitat que és Amor. Per a mi és bo no sentir-me sol i perdut en l’existència, ni en mans del destí o de l’atzar. Tinc Algú a qui puc agrair la vida.

A l’Evangeli de Jesús ens trobem amb un Déu que, malgrat la nostra mala traça, ens dóna força per defensar la nostra llibertat sense acabar esclaus de qualsevol ídol, per no viure sempre a mitges ni ser uns “vividors”, per anar aprenent formes noves i més humanes de treballar i de gaudir, de patir i d’estimar. Per a mi és bo poder comptar amb la força de la meva petita fe en aquest Déu.

A l’Evangeli de Jesús ens trobem amb un Déu que desperta la nostra responsabilitat per no desentendre’ns dels altres. No podrem fer grans coses, però sabem que hem de contribuir a una vida més digna i més feliç per a tothom pensant sobretot en els més necessitats i indefensos. Per a mi és bo creure en un Déu que em pregunta sovint què faig pels meus germans.

A l’Evangeli de Jesús ens trobem amb un Déu que ens ajuda a entreveure que el mal, la injustícia i la mort no tenen l’última paraula. Un dia tot el que aquí no ha pogut ser, el que ha quedat a mitges, els nostres anhels més grans i els nostres desitjos més íntims assoliran en Déu la seva plenitud. A mi em fa ben viure i esperar la meva mort amb aquesta confiança.

Certament, cadascú de nosaltres ha de decidir com vol viure i com vol morir. Cadascú ha d’escoltar la seva pròpia veritat. Per a mi no és el mateix creure en Déu que no creure-hi. A mi em fa bé poder fer el meu recorregut per aquest món sentint-me acollit, enfortit, perdonat i salvat pel Déu revelat en Jesús.

José Antonio Pagola

Opina

*

Translate »