21 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Alliberar la força de l’evangeli

DIUMENGE II DE QUARESMA – Cicle B – 25 de febrer de 2018
Evangeli: Marc 9,2-10
Altres lectures d’aquest diumenge: Gn 22,1-2.9a.10-13.15-18; Rm 8,31b-34; Salm: 116 (114-115)

ALLIBERAR LA FORÇA DE L’EVANGELI

Aquest relat de la «transfiguració de Jesús» va ser des del començament molt popular entre els seus seguidors. No és un episodi més. L’escena, recreada amb diversos recursos de caràcter simbòlic, és grandiosa. Els evangelistes presenten Jesús amb la cara resplendent mentre conversa amb Moisès i Elies.

Els tres deixebles que l’han acompanyat fins al cim de la muntanya queden esglaiats. No saben què pensar de tot allò. El misteri que envolta Jesús és massa gran. Marc diu que estaven espantats.

L’escena culmina de forma estranya: «Es formà un núvol que els anà cobrint, i del núvol va sortir una veu: “Aquest és el meu Fill, el meu estimat; escolteu-lo”». El moviment de Jesús va néixer escoltant la seva crida. La seva Paraula, recollida més tard en quatre petits escrits, va anar engendrant nous seguidors. L’Església viu escoltant el seu Evangeli.

Aquest missatge de Jesús troba avui molts obstacles per arribar fins als homes i dones del nostre temps. En abandonar la pràctica religiosa, molts han deixat d’escoltar-lo per sempre. Ja no sentiran parlar de Jesús si no és de forma casual o distreta.

Tampoc els que s’acosten a les comunitats cristianes poden apreciar fàcilment la Paraula de Jesús. El seu missatge es perd entre altres pràctiques, costums i doctrines. És difícil captar la seva importància decisiva. La força alliberadora del seu Evangeli queda de vegades bloquejada per llenguatges i comentaris aliens al seu esperit.

No obstant això, també avui l’única cosa decisiva que pot oferir l’Església a la societat moderna és la Bona Notícia proclamada per Jesús i el seu projecte humanitzador del regne de Déu. No podem continuar retenint la força humanitzadora de la seva Paraula.

Hem de fer que corri neta, viva i abundant per les nostres comunitats. Que arribi fins a les llars, que la puguin conèixer aquells que cerquen un sentit nou a les seves vides, que la puguin escoltar els qui viuen sense esperança.

Hem d’aprendre a llegir plegats l’Evangeli. Familiaritzar-nos amb els relats evangèlics. Posar-nos en contacte directe i immediat amb la Bona Notícia de Jesús. En això hem d’esmerçar les energies. D’aquí començarà la renovació que necessita avui l’Església.

Quan la institució eclesiàstica va perdent el poder d’atracció que ha tingut durant segles, hem de descobrir l’atracció que té Jesús, el Fill estimat de Déu, per als que busquen veritat i vida. D’aquí a pocs anys ens adonarem que tot ens està empenyent a posar amb més fidelitat la seva Bona Notícia en el centre del cristianisme.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »