20 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Atracció per Jesús

DIUMENGE XIX DURANT L’ANY (CICLE B) – 9 d’agost de 2015
Evangeli: Jn 6,41-51
Altres lectures d’aquest diumenge: 1Re 19,4-8; Ef 4,30-5,2; Salm 34 (33)

ATRACCIÓ PER JESÚS

L’evangelista Joan repeteix una i altra vegada expressions i imatges de gran força per recordar a tothom que han d’acostar-se a Jesús per descobrir en ell una font de vida nova. Un principi vital que no és comparable amb res que hagin pogut conèixer amb anterioritat.

Jesús és «pa que ha baixat del cel». No ha de ser confós amb qualsevol font de vida. En Jesucrist podem alimentar-nos d’una força, una llum, una esperança, un alè vital… que vénen del misteri mateix de Déu, el Creador de la vida. Jesús és «el pa de vida».

Per això, precisament, no és possible trobar-se amb ell de qualsevol manera. Hem d’anar al més profund de nosaltres mateixos, obrir-nos a Déu i «escoltar el que ens diu el Pare». Ningú pot sentir veritable atracció per Jesús, «si el Pare que l’ha enviat no l’atreu».

El més atractiu de Jesús és la seva capacitat de donar vida. El que creu en Jesucrist i sap entrar en contacte amb ell, coneix una vida diferent, de qualitat nova, una vida que, d’alguna manera, pertany ja al món de Déu. Joan s’atreveix a dir que «Qui menja aquest pa, viurà per sempre».

Si a les nostres comunitats cristianes, no ens alimentem del contacte amb Jesús, seguirem ignorant el més essencial i decisiu del cristianisme. Per això, no hi ha res de pastoralment més urgent que cuidar bé la nostra relació amb Jesús, el Crist.

Si a l’Església, no ens sentim atrets per aquest Déu encarnat en un home tan humà, proper i cordial, ningú ens traurà de l’estat de mediocritat en què vivim sumits d’ordinari. Ningú ens estimularà per anar més lluny del que estableixen les nostres institucions. Ningú ens encoratjarà per anar més endavant del que ens marquen les nostres tradicions.

Si Jesús no ens alimenta amb el seu Esperit de creativitat, seguirem ancorats en el passat, vivint la nostra religió des de formes, concepcions i sensibilitats nascudes i desenvolupades en altres èpoques i per a altres temps que no són els nostres. Però, llavors, Jesús no podrà comptar amb la nostra cooperació per engendrar i alimentar la fe en el cor dels homes i dones d’avui.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »