26 març 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Atrets pel Pare cap a Jesús

DIUMENGE XIX DURANT L’ANY – Cicle B – 12 d’agost de 2018
Evangeli: Joan 6,41-51
Altres lectures d’aquest diumenge: 1Re 19,4-8; Ef 4,30-5,2; Salm: 34 [33]

ATRETS PEL PARE CAP A JESÚS

Segons el relat de Joan, Jesús repeteix cada vegada de manera més oberta que ve de Déu per oferir a tothom un aliment que dóna vida eterna. La gent no pot continuar sentint una cosa tan escandalosa sense reaccionar. Coneixen els seus pares. Com pot dir que ve de Déu?

A ningú li pot sorprendre la seva reacció. És raonable creure en Jesucrist? Com podem creure que en aquest home concret, nascut poc abans de morir Herodes el Gran i conegut per la seva activitat profètica a la Galilea dels anys trenta, s’ha encarnat el Misteri insondable de Déu?

Jesús no respon les seves objeccions. Va directament a l’arrel de la seva incredulitat: «No murmureu entre vosaltres». És un error resistir-se a la novetat radical de la seva persona obstinant-se pensant que ja ho saben tot sobre la seva veritable identitat. Els indicarà el camí que poden seguir.

Jesús pressuposa que ningú pot creure en ell si no se sent atret per la seva persona. És cert. Potser, des de la nostra cultura, avui ho entenem millor. No ens resulta fàcil creure en doctrines o ideologies. La fe i la confiança es desperten en nosaltres quan ens sentim atrets per algú que ens fa bé i ens ajuda a viure.

Però Jesús els adverteix d’una cosa molt important: «Ningú no pot acceptar-me si el Pare que m’ha enviat no l’atreu». L’atracció cap a Jesús la produeix Déu mateix. El Pare que l’ha enviat al món desperta el nostre cor perquè ens acostem a Jesús amb goig i confiança, superant dubtes i resistències.

Per això hem d’escoltar la veu de Déu en el nostre cor i deixar-nos conduir per ell cap a Jesús. Deixar-nos ensenyar dòcilment per aquest Pare, Creador de la vida i Amic de l’ésser humà: «Tots els qui escolten el Pare i acullen el seu ensenyament vénen a mi».

L’afirmació de Jesús resulta revolucionària per a aquells jueus. La tradició bíblica deia que l’ésser humà escolta en el seu cor la crida de Déu a complir fidelment la Llei. El profeta Jeremies havia proclamat així la promesa de Déu: «Jo posaré la meva Llei dintre de vosaltres i l’escriuré en el vostre cor».

Les paraules de Jesús ens conviden a viure una experiència diferent. La consciència no és només el lloc recòndit i privilegiat en el qual podem escoltar la Llei de Déu. Si en l’íntim del nostre ésser ens sentim atrets pel que és bo, és bell, és noble, allò que fa bé a l’ésser humà, allò que construeix un món millor, fàcilment ens sentirem convidats per Déu a sintonitzar amb Jesús.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »