22 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Avui

CAP D’ANY – Cicle B – 1 de gener de 2018
Evangeli: Lluc 2, 16-21
Altres lectures d’aquest diumenge: Nm 6,22-27; Ga 4,4-7; Salm: 67 (66)

AVUI

Lluc conclou el seu relat del naixement de Jesús indicant als lectors que «Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava». No conserva el que ha passat com un record del passat, sinó com una experiència que actualitzarà i reviurà al llarg de la seva vida.

No és una observació gratuïta. Maria és model de fe. Segons aquest evangelista, creure en Jesús Salvador no és recordar esdeveniments d’altres temps, sinó experimentar avui la seva força salvadora, capaç de fer més humana la nostra vida.

Per això Lluc utilitza un recurs literari molt original. Jesús no pertany al passat. Intencionadament va repetint que la salvació de Jesús ressuscitat se’ns està oferint avui, ara mateix, sempre que ens trobem amb ell. Vegem-ne alguns exemples.

Així se’ns anuncia el naixement de Jesús: «Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador». Avui pot néixer Jesús per a nosaltres. Avui pot entrar a la nostra vida i canviar-la per sempre. Ara mateix podem néixer amb ell a una existència nova.

En un llogaret de Galilea porten davant Jesús un paralític. Jesús es commou en veure’l bloquejat pel seu pecat i el guareix oferint-li el perdó: «Et són perdonats els pecats». La gent reacciona lloant Déu: «Avui hem vist coses extraordinàries». També nosaltres podem experimentar avui el perdó, la pau de Déu i l’alegria interior si ens deixem guarir per Jesús.

A la ciutat de Jericó, Jesús s’allotja a casa de Zaqueu, ric i poderós recaptador d’impostos. La trobada amb Jesús el transforma: tornarà allò que ha robat a tanta gent i compartirà els seus béns amb els pobres. Jesús li diu: «Avui ha entrat la salvació en aquesta casa». Si deixem entrar Jesús en la nostra vida, avui mateix podem començar una vida més digna, més fraterna i més solidària.

Jesús està agonitzant a la creu enmig de dos malfactors. Un d’ells es confia a Jesús: «Recorda’t de mi quan arribis al teu Regne». Jesús reacciona immediatament: «Avui seràs amb mi al paradís». També el dia de la nostra mort serà un dia de salvació. Per fi escoltarem de Jesús aquestes paraules tan esperades: «Descansa, confia en mi, avui seràs amb mi per sempre».

Avui comencem un nou any. Però què pot ser per a nosaltres una cosa realment nova i bona? Qui farà néixer en nosaltres una alegria nova? Quin psicòleg ens ensenyarà a ser més humans? De poc serveixen els bons desitjos. Allò decisiu és estar més atents a les coses bones que Jesús desperta en nosaltres. La salvació se’ns ofereix cada dia. No cal esperar res. Avui mateix pot ser per a mi un dia de salvació.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »