23 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Cristians homosexuals a la 10a assemblea del Consell Mundial d’Esglésies a Corea del Sud

Del 30 d’octubre al 8 de novembre de 2013 es va celebrar a Busan (Corea del Sud) la 10ª  assemblea del Consell Mundial d’Esglésies (CME). Cristians LGBT van ser presents a través del Fòrum Europeu de Grups Cristians de LGBT (FE) col·ligat per primera vegada amb altres set entitats LGBT nivell mundial. Prop de 5.000 participants es van congregar amb el lema de l’assemblea “Déu de vida, condueix-nos a la justícia i a la pau”. Cristians LGBT vam fer sentir la nostra veu allà on oficialment l’orientació sexual no hi era present a l’agenda. Fora del recinte de l’assemblea, detractors de la trobada es van manifestar cada dia contra un esdeveniment que segons ells promovia l’homosexualitat. Els cristians LGBT, en terra de ningú, vam visibilitzar activament el nostre espai perifèric i de frontera, enmig de l’hostilitat i l’homofòbia d’uns i la ignorància d’altres. Ofereixo a continuació, la meva experiència de la trobada.

Corea del Sud: país pacífic amb una història de màrtirs i non gay-friendly

Corea del Sud és un país de 51 milions d’habitants a l’Àsia on el 53% de la població practica alguna religió: budisme (43%) i el cristianisme: protestants (36%) i catòlics (21%), amb molts perseguits i màrtirs a la seva història. Les persones LGBT no ho tenen gens fàcil viure la seva condició i realitat. No s’ha aprovat mai cap llei que mencioni els homosexuals. Per a la gent gran sudcoreana no existeixen, és un tema tabú i molt mal vist doncs “atempta la família”, cèl·lula de la societat. Encara que les actituds avui estan canviant entre la gent jove la societat sudcoreana no reacciona positivament envers aquests turistes. Tot i així, hi ha àrees obertament gais amb bars a Seül i es celebra el Korean Queer Cultural Festival a finals de maig i amb una manifestació. Segons el Survey on Sexual Minority Students’ Human Rights in Seoul (2012) el 54% dels joves homosexuals havien experimentat bullying (assetjament) a les escoles. Com a resultat, el 76,6% del joves LGBT havien considerat (i el 58,5% ho havien intentat) cometre suïcidi. El 12,2% dels joves coreans marxen de casa seva, dels quals 61,3% a causa de problemes familiars. Segons un altre estudi, el Final Report of the Fact-finding Study of Human Rights of Children in Seoul (2012), tan sols el 15,1% dels pares acceptarien que els seus fills fossin LGBT.

Els “jocs olímpics dels cristians” on l’orientació sexual és invisible i fora del programa

El Consell Mundial d’Esglésies (CME) és una organització global de 345 confessions cristianes de 110 països amb 560 milions de fidels. Nascuda el 1948 aAmsterdam inclou la majoria d’esglésies del món: anglicans, armenis, baptistes, congregacionalistes, etc. L’Església catòlica romana té una relació de treball formal així com esglésies pentecostals i evangèliques encara no membres. Volen una visió ecumènica i realitzen assemblees cada set anys. És per això que alguns periodistes els anomenen “els jocs olímpics dels cristians”. A les dues darreres assemblees a Porto Alegre (el Brasil) (2006), Harare (Zimbabwe) (1998), el Fòrum Europeu (FE) ja hi va ser present com a part important de la seva estratègia. Aquesta 10ª edició, a Busan, segona ciutat del país, prop de 5.000 participants hi vam ser amb el lema de l’assemblea “Déu de vida, condueix-nos a la justícia i a la pau”. Oficialment no es va permetre cap conferència oficial sota el títol d‘orientació sexual. Només l’organització sud-africana Inclusive and Affirming Minorities (IAM) va poder organitzar un taller ecumènic sobre “Diàleg sobre sexualitat humana”. Perquè? La història ve de lluny. L’orientació sexual va ser tema central després de l’Assemblea de Canberra (1991). Al 1996, el diàleg entre ortodoxos i protestants a Antelias va prendre molt de temps amb el tema d’orientació sexual i van posar-se d’acord sobre l’aspecte dels drets humans. A Harare (1998) fins i tot es van donar diversos tallers sobre orientació sexual, incloent-hi el realitzat pel FE. Però posteriorment els ortodoxos, així com per algunes veus protestants al CME van instar a rebutjar qualsevol referència a l’orientació sexual en els documents i una recomanació fa passar de l’enfocament de l’orientació sexual al de la sexualitat humana. Així després d’aquesta assemblea es van obrir espais sobre sexualitat com a paraigües per parlar d’homosexualitat i fins avui.

Detractors del CME es manifesten diàriament en contra de l’homosexualitat

El dia de la inauguració del CME la meva sorpresa va ser majúscula quan vaig veure un miler de manifestants, segons els mitjans, aplegats a l’entrada del recinte firal expressant ferotgement el seu rebuig. I així durant tots els dies. Les pancartes deien: “CME és el diable, és satan…” I especialment significatiu va ser quan al tercer dia tots i cadascun dels participants érem “obsequiats” amb un full on a tot color es mostrava el rebuig homosexuals i l’oposició a una llei de prohibició de la discriminació. Em vaig apropar a una de les activistes de nom Su Kyung Ko. En veure’m em va llegir textualment, com si d’una maledicció es tractés, el passatge de Sodoma i Gomorra a la Bíblia de mà que duia. I per a ella tot estava molt clar. Només el diàleg que vaig mantenir amb ella a diari quan ens saludàvem va permetre que l’hostilitat del primer dia es transformés en mirades i somriures de complicitat de les nostres diferències que van derivar en respecte mutu al final de l’assemblea. La forta oposició que ella manifestava és deguda a que molts manifestants sudcoreans són membres de les esglésies cristianes, principalment pentecostalistes, en contra del CME. Perquè? El segon punt del seu manifest denigra que el CME defensi l’homosexualitat!

Els fruits de la Coalició de cristians/es LGBT a la 10a assemblea del CME

Per als col·lectius cristians LGBT presents, diverses són les fites aconseguides: visibilitat de cristians/es LGBT amb un estand muntat pel FE a la fira d’entitats Madang; coalició de vuit grups cristians LGBT d’abast universal per primera vegada a la història; distribució de la publicació “Solidaritzem-nos junts, 12 testimonis de minories sexuals” amb una introducció de Desmond Tutu; l’organització de dos talleres fora de programa con presència de testimoniatges del sud, d’Àfrica i d’un diàleg oficial de “sexualitat humana”; inclusió del terme “orientació sexual” en la conversa ecumènica sobre marginats; la manifestació a Seül de la Coalició LGBT amb el manifest consensuat de recolzament a la comunitat LGBT sudcoreana, entre d’altres. Són accions de reconeixement extern i intern dins de les estructures del CME per a aconseguir safe spaces o “llocs segurs”. El balanç és molt positiu, i sobretot si es compara amb les edicions anteriors i pels fruits de l’acció desplegada per la vintena d’activistes que ens vam comprometre aquells dies.

Conclusions

Viure l’experiència de la 10ª assemblea del CME a Corea del Sud com a cristià homosexual ha estat un regal espiritual per a la fe i un repte per a mi i per a molts dels i les participants. Orient i orientació sexual s’han donat la mà per uns pocs dies. Tanmateix molta feina resta encara per fer. Durant la trobada a Seül, em va impressionar el testimoniatge d’Aidan Kidon Kim, gai de 33 anys, estudiant d’infermeria. Mentres sopàvem, Aidan ens oferia el seu testimoniatge de vida. Els seus pares i germana no accepten la seva homosexualitat des de que ell els hi va dir fa deu anys. No ha parlat amb ells més sobre la qüestió. Va haver d’anar-se’n de casa aviat, amb només el que duia a sobre, donada la situació conflictiva que es va crear. Aidan ens confessava la seva admiració per Jesucrist i sant Francesc. El seu descobriment li havia ajudat a vèncer totes les penúries viscudes. A Corea del Sud és difícil especialment per a les persones LGBT viure la seva homosexualitat, però ja n’hi ha de signes d’esperança i “espais segurs”, com l’església de la que qual Aidan n’és membre actiu. La Coalició de cristians/es LGBT ens hem adreçat al Secretari General del CME, Dr. Olav Fykse Tveit per manifestar-li que a moltes parts del món hi ha serioses amenaces als drets humans de les persones LGBT: discriminació, persecució, violència, pena de mort o mort directament. També dins les esglésies. Déu de vida, condueix-nos a la justícia i a la pau!

Enric Vilà i Lanao

Membre de l’Associació Cristiana de Gais i Lesbianes de Catalunya (ACGIL) i el Fòrum Europeu (FE).

 

DOCUMENTACIÓ:

 • BRASH, A.A., Facing Our Differences. The Churches and Their Gay and Lesbian Members,  WCC Publications, Ginebra, 1995.
 • European Forum LGBT Christian Groups, EFLGBTCG: 30th Anniversary 1982-2012, EF, Munich, 2012.
 • KOREAN HOST COMMITTEE FOR THE WCC 10TH ASSEMBLY, Welcome to Korea, WCC, Seül, 2013.
 • KOTZÉ, J.&MAYER, G.,VILÀ, E., Solidaricémonos juntos. 12 testimonios de minorías sexuales de todo el mundo, EF & IAM: Seül 2013. Original en anglès: J. KOTZÉ, & G. MAYER & E.VILÀ, Stand together in solidarity. 12 testimonies from sexual minorities worldwide, EF & IAM, Seül,2013” Aquesta publicació està disponible gratuïtament a: www.eurolgbtchristians.eu.
 • WCC, Churches’ response to human sexuality. The WCC’s Contributions to the Discussions on Human Sexuality from Harare to Porto Alegre. Background Document, WCC, Ginebra, 2006.
 • WCC, Handbook, WCC 10th Assembly, WCC, Busan 2013.
 • WCC, Homosexuality: Some elements for an Ecumenical Discussion a The Ecumenical Review, Vol. 50, nº 1, WCC, Ginebra, 1998.
 • WCC, Moral discernment in the Churches.  Study Document, Faith and Order Paper No. 215, WCC Publications, Ginebra, 2013.

www.wcc.org

www.eurolgbtchristians.eu

www.iam.org.za

www.cafe.naver.com/equalchrist

www.globalgiving.org/pfil/15426/projdoc.pdf

www.koreatimes.co.kr

www.lgbtpride.or.kr

www.mccchuch.org

www.queerundertherainbow.org

www.queerkoreans.org

www.reconcilingworks.org

www.sttjakarta.ac.id

www.ucc.org/lgbt

Comentaris

 1. A. Ferret A. Ferret diu:

  Doncs sí que és difícil encara en alguns llocs. Però lo important és que s’hagi plantejat obertament. Ja anirà canviant la cosa, en aquest país asiàtic.

Opina

*

Translate »