18 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Desafortunada intervenció del cardenal Omella en la Missa a la Sagrada Família per les víctimes dels atemptats a Catalunya

NOTA DE PREMSA DE 20 D’AGOST DE 2017

Església Plural lamentem profundament que la missa que els catòlics de Barcelona oferíem en memòria de les víctimes mortals dels recents atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, en solidaritat amb els ferits i els seus familiars, i per la pau, no hagi comptat amb l’encert de les paraules de l’arquebisbe de la diòcesi Juan José Omella, que han acabat agafant, alguna d’elles, una dimensió política que cal posar en relleu.

Les seves principals intervencions, totes en castellà -igual que la del bisbe auxiliar– han tractat les autoritats catalanes d’una manera poc adequada, tan al president de la Generalitat com a l’alcaldessa de Barcelona, als quals en cap moment s’hi ha adreçat pel seu càrrec sinó amb un genèric “autoritats autonòmiques i locals”, mentre que si ha mencionat al rei, al president espanyol i a la vicepresidenta. Fins i tot el missatge que s’ha llegit del secretari d’Estat del Vaticà, en nom del papa Francesc, ha sigut més sensible amb la realitat catalana que les paraules de l’arquebisbe Omella.

Un altre moment desafortunat ha sigut quan s’ha referit a les forces de seguretat, ja que la primera menció d’agraïment ha sigut per les forces de seguretat de l’Estat i no ha fet cap esment al cos de Mossos d’Esquadra, que han portat i porten tot el pes de l’actuació policial i la coordinació d’una manera exemplar i amb reconeixement internacional i de la ciutadania.

El colofó del desencert ha vingut durant l’homilia, quan ha emprat sense cap mena de matís, la següent expressió: “La unión nos hace fuertes mientras que la división nos corroe y nos destruye” Unes paraules que semblaven extretes de qualsevol discurs del president Rajoy o altres membres del govern espanyol.

El cardenal Omella sabia perfectament que aquestes paraules serien titulars en tots els mitjans de comunicació i utilitzades políticament.

Lamentablement, l’arquebisbe encara ara no ha pogut o no ha volgut entendre la societat catalana, que, majoritàriament percep les institucions del seu país com l’expressió de la seva sobirania i no pas com uns mers ens descentralitzats. Una societat que també ara, en moments de dolor, ha donat una resposta madura i responsable, i ha demostrat la seva voluntat i capacitat d’autogovernar-se. Aquesta manca de sensibilitat també s’ha transmès per l’ús que s’ha fet del català, ja que cap dels principals parlaments s’ha fet en la llengua pròpia del país.

Finalment s’ha desaprofitat el moment per expressar la fraternitat amb les altres religions, representants de les quals eren presents a la cerimònia. Un gest públic conjunt de proximitat i compromís entre els representants religiosos contra la violència i a favor de la convivència pacífica, hagués transmès un potent missatge a la societat. Segur que el papa Francesc ho hagués fet.

Avui, els representants de l’Església de Barcelona han afavorit que se’ls pugui veure una mica més lluny dels sentiments i de les aspiracions majoritàries del poble que han de servir.

Església Plural

Barcelona, 20 d’agost de 2017.

 

Descarregar la nota de premsa

20170820_Desafortunada_intervenció_del_cardenal_Omella

 

Articles relacionats

Comentaris

 1. JJChema diu:

  Si Josep Torrens ha escrito esta NOTA DE PREMSA, no me extraña nada.

 2. Ignasi Barcelona diu:

  Vergonyosa intervenció d´aquest Cardenal, amiguet del Papa.ha perdut tots els papers de pastor de l´ Església.ÜNICAMENT la missa era en sufragi per les víctimes de l´atemptat,i pregar per tots ells,i també pels ferits i a tots els familiars que ploren pels seus,i condemnar el terrorisme I PROU,I encara va tenir la santa barra i amb tota la cara de desglossar les gestes peperes i de ultradretans,deixant de banda el Govern Català i nosaltres catalán,com si fóssin un 0 a l´esquerra.NO TOCAVA PAS PARLAR DE POLÍTICA!!! I ara em ve la memoria que aquest dia,va haver un polític pepero de l´Ajuntament que es dedicava jugar amb el seu móvil tota la cerimònia.JO HI ÉRA a pocs metres dels polítics,seguint laa cerimània per una pantalla.

 3. Practico cada dia l’apostasia. M’agrada sentir aquestes bestieses plenes d’ignorància ja que em fan adonar-me´n encara més de que estic a la banda correcta.

  VISCA CATALUNYA BEN LLIURE I ESPEREM QUE BEN AVIAT.

 4. Opino que si de verdad sois església plural, podíais dar oportunidad para leer vuestros artículos y comunicaciones en castellá. No os digo en español porque esa palabra seguramente os hará echar humo. Yo siento mucho deciros que me da la impresión de que ni sois plurales ni sois església. Lo digo en relación al comunicado que hacéis sobre la para vosotros “Desafortunada_intervenció_del_cardenal_Omella”. Siento deciros que estoy en total desacuerdo con vosotros al respecto. Os manifestáis más como políticos catalanes que como església plural. Claro, con estas premisas, así le va a la Església a Catalunya. ¡Quina llástima¡ Cómo no os vais a llenar de musulmanes en vez de cristianos.
  Mis disculpas por si os ofenden mis palabras, pero es lo que veo.

 5. Esglèsia plural o esglèsia nacionalista? S’han de dir les coses pel seu nom i no enganyar a la gent. Per cert, el missatge de Jesucrist no te res a veure amb el nacionalisme, amb discriminar llengues o persones per motius de ideologia politica nacionalista, segons els seus trets personals, linguistics o identitaris. El missatge de Jesucrist es estimar i respectar tothom i per suposat no discriminar ningú, tingui la llengua propia que tingui, hagi nascut on hagi nascut i tingui els sentiments identitaris o la ideologia politica que tingui. Això es cristianisme, l’altre es nacionalisme o barrejar nacionalisme amb religió, la qual cosa no te res a veure amb el que ensenyaba Jesucrist.

 6. Ramon Civit diu:

  Quin “nivell” de persones selecciona l’església per fer de bisbes?
  Qui “revisa” (censura?) els comentaris?

 7. Francesc diu:

  Estava convençut de paper que faria aquest arquebisbe i per això no m’ho vaig ni mirar.
  Tots sabem qui el va nomenar y per què el va nomenar.
  No ens enganyem que amb el nomemanent hi havia d’haver algunes missions per acomplir i el seu posicionament polític entre d’altres hi devia quedar clar, no crec que Omella enganyés al Papa, com tampoc crec que l’aspecte polític quedés molt clar.
  Ja en una altra ocasió, vaig abusar d’aquest espai per comentar el meu temor que l’elecció del Papa Francesc, no fos sino una operació de rentat de cara, una operació de marketing que està permetent que tot el sector més dretà vagi ocupant els llocs prominents de l’esglèsia catalana.
  Bé sembla que recentment el tenim molt ocupat en discutir si el pa litúrgic ha de ser de blat, apte per celíacs, blanc, negre o torrat.
  O fem alguna cosa o es quedaran enquistats al missatge de Crist per sempre.

 8. Marianna diu:

  Amb tots els meus respectes, no estic gens d’acord amb aquesta opinio. Lo que ha fet no es lamentable i em sorpren que tots els comentaris que es fan per valorar la seva intervencio siguin de caire politic…
  De veritat que el vostre cor no es capaç de mirar mes enllà i deixar de banda aquestes coses…. crec que si no prestessim tanta atencio en aquestes coses, tots anirie millor…
  Quanta rao tenen els ue diuen que la humiitat es la virtud clau perque les coses vagin be!!!

  I un altre cosa…. no m’agrada gens els titulars sensacionalistes que poseu…. no es corresponen a la realitat

 9. Ramon m. Reig diu:

  Si, la meva pervepcio ha estat la que expresa el comentari

 10. Quien ha escrito esta mierda?

 11. Maria Ferrer diu:

  Jo també crec que ha estat desafortunat amb les paraules del seu parlament.

 12. JRRiudoms diu:

  Alguns (començant per les autoritats civils) encara no saben què comporta estar en un Estat aconfessional. Atentament

Opina

*

Translate »