22 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

El papa Francesc respon al repte de la Conferència Episcopal Espanyola fent cardenal a l’arquebisbe Omella

NOTA DE PREMSA DE 22 DE MAIG DE 2017

Amb una rapidesa gens habitual, el papa Francesc ha anunciat que el proper dia 29 de juny lliurarà la birreta de cardenal a l’arquebisbe de Barcelona Juan José Omella.

Interpretem aquest nomenament en tres claus:

  • La principal, acceptar el repte que la Conferència Episcopal Espanyola va llençar al Papa el passat 17 de març en nomenar majoritàriament a bisbes conservadors per a tots els càrrecs del trienni 2017-2020.
  • La segona, accelerar la renovació del col·legi cardenalici davant les grans resistències que està trobant el Papa per portar a terme el programa de reformes que es va proposar.
  • La tercera, l’aval del Papa al posicionament de l’episcopat català davant l’anhel d’una gran majoria del poble català de poder celebrar un referèndum d’autodeterminació.

Església Plural celebra el nomenament de l’arquebisbe Omella perquè significa la voluntat del Papa de no cedir al bloqueig que imposa la majoria conservadora de l’episcopat espanyol configurat durant anys a gust del cardenal Rouco. Des de l’inici del papat de Francesc les resistències contra les seves reformes per part de l’episcopat espanyol són molt grans, tant que el Papa s’ha negat a visitar l’estat espanyol mentre no hi hagi un canvi d’orientació, cosa que no sembla que vagi a passar si tenim en compte els testimonis d’una trobada del cardenal Rouco amb seminaristes de Múrica en que aquest va criticar obertament i de males maneres al papa Francesc, i el sentit dels recents nomenaments a la cúpula de la CEE, on tan Omella com Osoro, dos dels homes clau del papa Francesc per renovar l’església espanyola, van quedar fora dels càrrecs més importants i es va nomenar vicepresident al cardenal Cañizares per neutralitzar la presidència de Blázquez.

La resistència espanyola no és pas la única que es troba Francesc, fins el punt que sembla que el procés de reforma està entrant en una situació d’estancament, cosa que pot haver fet pensar al Papa que s’allargarà en el temps i que calia accelerar la configuració d’una majoria reformista en el col·legi cardenalici que donés continuïtat a la tasca començada per Francesc quan s’hagi d’escollir nou Papa. Això sense excloure que el Papa estigui pensant en un cop de força pel que li calgui comptar amb el màxim de cardenals fidels a la seva línia.

En clau catalana, el nomenament d’Omella arriba pocs dies després que unànimement l’episcopat català hagi aprovat un document on es demana respecte per la dignitat dels pobles i que siguin escoltades les seves legítimes aspiracions. Un document així segurament no hagués vist la llum si no fos que els bisbes catalans estaven segurs que comptava amb l’aprovació del Vaticà, ja que d’altra manera hagués pogut fer perillar el nomenament d’Omella per la pressió de la CEE on ha aixecat ampolles en amplis sectors i del nunci Fratini, que feia pocs mesos, davant del Rei d’Espanya, defensava, fins a tres vegades, la unitat d’Espanya.

Confiem, a més, que el nou estatus d’Omella, ajudi a desbloquejar el nomenament dels bisbes auxiliars per Barcelona i el de bisbe titular de Mallorca pel bisbe Taltavull.

Finalment, respecte de l’ofici de cardenal, pensem que és hora que aquest òrgan desaparegui i que l’Església creï nous mecanismes de govern més participatius, que garanteixin un govern col·legial i descentralitzat, així com la transparència, la independència i la diversitat cultural i de gènere. Demanem al Papa que no acabi el seu pontificat sense afrontar aquest repte i si més no, mentre no arriba la reforma de la forma de govern, nomeni pel col·legi cardenalici dones i persones no ordenades.

Església Plural

Barcelona, 22 de maig de 2017.

Descarregar la nota de premsa:

Nota de premsa en català

Articles relacionats

Comentaris

  1. El Nano de Sants diu:

    Ja veurem si quan sigui Cardenal, podrà fer tot el que demaneu, el tindrem i seguirem en observació

Opina

*

Translate »