20 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

«Encamina els humils amb la seva justícia, els ensenya el seu camí»

DIUMENGE XXVI DURANT L’ANY – (Cicle A) – 28 de setembre de 2014
Salm: 25 (24)

A tu, Senyor, elevo la meva ànima

A tu, Senyor, elevo la meva ànima.
2 Déu meu, en tu confio: que no en tingui un desengany,
que els enemics no triomfin sobre mi.
3 Els qui esperen en tu no s’enduran un desengany,
se l’enduran els qui t’abandonen per no res.

4 Fes que conegui, Senyor, les teves rutes,
ensenya’m els teus camins.
5 Encamina’m amb la teva veritat, instrueix-me,
perquè tu ets el Déu que em salves.
Espero en tu a cada moment.

6 Recorda’t, Senyor, de la teva tendresa
i de l’amor que has guardat des de sempre.
7 No et recordis de les meves faltes
ni dels pecats que he comès de jove;
recorda’t de mi pel teu amor,
per la teva bondat, Senyor.

8 El Senyor, bondadós i recte,
mostra el bon camí als pecadors.
9 Encamina els humils amb la seva justícia,
els ensenya el seu camí.

10 El camí del Senyor és tot ell amor fidel
per als qui guarden el seu pacte d’aliança.
11 Senyor, per amor del teu nom,
perdona la meva culpa, que és molt gran.

12 Qui és l’home que venera el Senyor?
Ell li mostrarà el camí que ha de seguir.
13 Cada nit reposarà feliç,
els seus descendents posseiran la terra.

14 El Senyor es revela als qui el veneren,
els fa conèixer la seva aliança.
15 Sempre tinc els ulls posats en el Senyor,
que allibera els meus peus del parany.

16 Gira’t, apiada’t de mi,
que em trobo sol i desvalgut.
17 Eixampla el meu cor oprimit,
treu-me de la meva aflicció.

18 Mira que en sóc, d’infeliç i dissortat;
lleva’m tots els meus pecats.
19 Mira si en tinc, d’enemics,
i com en són, de violents, els seus odis.

20 Guarda la meva vida i allibera’m;
espero en tu, que no m’endugui un desengany.
21 La rectitud i l’honradesa em salvaguarden,
perquè en tu tinc posada l’esperança.

22 Déu meu, redimeix Israel
de tots els mals que l’afligeixen.

Copyright © 2011 Associació Bíblica de Catalunya, Editorial Claret i Societats Bíbliques Unides
_______________________________________________________________________________________________

COMENTARI DE TONI PUJOL

«Encamina els humils amb la seva justícia, els ensenya el seu camí»

A tots els que toquen de peus a terra; als que no pateixen deliris de grandesa ni complexos d’inferioritat; als que mai no s’han deixat seduir gaire pels reclams del poder, la riquesa o el prestigi; als que no s’empassen fàcilment les veritats a mitges ni la propaganda; als que s’han treballat una idea aproximada del valor de si mateixos, dels altres i de cada cosa; als inquiets, als curiosos i als insatisfets; als que no paren mai de fer preguntes; a la gent amb criteri propi; als que no romanen insensibles a davant el sofriment aliè; als humils; als realistes «el Senyor», amb la seva forma tan peculiar (parabòlica) de practicar la justícia, «els ensenya un camí».

Diumenge passat: «company, jo no et faig cap injustícia. No havíem fet tractes per un denari? Doncs pren el que és teu i vés-te’n. A aquest darrer li vull donar igual que a tu. Que no puc fer el que vull amb el que és meu? O és que tens enveja, perquè jo sóc generós? Així, els darrers passaran a primers, i els primers, a darrers» (Mt 20, 13-16).

«Encamina’m amb la teva veritat, instrueix-me, perquè tu ets el Déu que em salves. A cada moment espero en tu».

Avui: «fill, vés avui a treballar a la vinya. Ell li va respondre: no hi vull anar. Però després se’n penedí i va anar-hi. Aquell home anà a trobar el segon fill i li digué el mateix. Ell va respondre: de seguida, senyor. Però no hi va anar […] Us asseguro que els publicans i les prostitutes us passen al davant en el camí cap al Regne de Déu» (Mt 21, 28-31).

«No et recordis dels pecats i de les faltes que he comès de jove; recorda’t de mi, tu que estimes tant, tu que ets bo, Senyor».

Diumenge que ve: «no heu llegit mai allò que diu l’Escriptura: la pedra rebutjada pels constructors, ara és la pedra principal. És el Senyor qui ho ha fet, i els nostres ulls se’n meravellen?» (Mt 21, 42)

I tant que ho hem llegit! És el salm del dia de Pasqua!.

«Fes que conegui, Senyor, les teves rutes, ensenya’m els teus camins».

Opina

*

Translate »