23 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Europa, en la cruïlla

Fa unes dècades, Europa va veure néixer una experiència completament nova en la història. Un grup de països que feia segles que es dessagnaven en contínues guerres, van decidir construir una entitat supranacional i caminar junts des d’aleshores.

Més de mig segle després, malgrat el seu èxit indiscutible i haver integrat ja vint-i-vuit estats, el projecte sembla encallat. Els interessos particulars de cada païs tornen a prevaler sobre els interessos generals i són molts els ciutadans que es mostren indiferents, si no hostils, al projecte europeu. El col·lapse es va iniciar força abans, però ha culminat amb la duríssima crisi econòmica que patim. Una crisi a la qual les institucions europees no han sabut fer front. És el final del camí? Quedarà ja la Unió Europea com un simple marc de cooperació entre països o seguirà avançant cap a una major integració? Val la pena seguir en aquesta Unió, tal com l’han deixada?

Aquest quadern pretén contribuir a aquesta reflexió i és fruit de les discussions i ponències del seminari social dedicat a aquest tema al llarg de tot un curs a Cristianisme i Justícia. El primer capítol pretén explicar per què el projecte europeu està avui dia tan qüestionat i valorar com s’ha gestionat la crisi econòmica actual. El segon capítol intenta aprofundir en el sentit profund del projecte, identificar quina Europa van somiar els pares fundadors i com la van posar en marxa. En el tercer capítol hem volgut explicar com és l’Europa que volem, si algun dia aconsegueix avançar de nou, superant la seva crisi actual.

(Introducció del quadern “Europa, en la cruïlla” de Cristianisme i Justícia.)

Aquest quadern ha estat elaborat per:

Alfons Calderón, llicenciat en Ciències Empresarials i MBA (ESADE), màster en gestió internacional per <cems <8community of European Management Schools). Treballa en l’àmbit de la gestió internacional. Membre de l’àrea social i del grup de professionals de Cristianisme i Justícia.

Lluís Sols, professor d’història, i membre de l’àrea social de Cristianisme i Justícia.

Opina

*

Translate »