18 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Història del protestantisme als Països Catalans

Aquesta obra de Josep_Lluís Carod-Rovira està cridada a ser una obra de referència per a conèixer i entendre la presència del protestantisme als Països Catalans.

Carod-Rovira, que actualment dirigeix la Càtedra sobre Diversitat Socialde la Universitat Pompeu Fabra, pretén amb aquesta obra situar el protestantisme dins de la història dels Països Catalans, i de pas acabar amb el silencia que tradicionalment ha planat sobre aquesta confessió religiosa, que és la segona amb nombre de fidels en l’espai lingüístic català.

Enguany, amb motiu de la celebració dels 500 anys del moviment de Reforma Protestant, és de justícia reconèixer les aportacions i les dificultats, a vegades dramàtiques, que ha patit aquesta església germana.

Carod-Rovira confessa que sempre l’atret l’epopeia individual i col·lectiva de les persones que, en un context majoritàriament desfavorable a les seves posicions ideològiques, han estat capaces de mantenir-se fidels a unes creences i conviccions determinades, remant contra el vent, conscients que pertanyien a una minoria.

Aquesta obra és un primer pas, fruit de la recerca i la reflexió sobre el paper de la religió a la societat contemporània, per explicar la història del protestantisme en els territoris de parla catalana. Al llarg de tres llibres, aquest és el primer, Carod-Rovira pretén abordar una cronologia que abasti des del 1517 fins l’any 2000, així com també un diccionari biogràfic.

Aquests primer llibre comença explicant els moviments de dissidència cristiana en els Països Catalans anteriors a la Reforma, segueix explicant les bases de la Reforma i els seus principals protagonistes i ja s’endinsa en els inicis de la presència protestant en els nostres territoris, l’acció de la Inquisició, l’època de les anomenades guerres de religió, la diversificació de denominacions, la repressió franquista i la sortida de les catacumbes i la normalització que encara té molts aspectes millorables.

Una obra de recomanable lectura per a qualsevol persona interessada en les contribucions col·lectives en la formació dels nostres països, i recomanada especialment als catòlics sensibles a la causa ecumènica. Un savi va dir que és difícil estimar quelcom que abans no es coneix.

JT

Edita: 3i4 Edicions

Compra on-line: Llibreria Claret

Articles relacionats

Opina

*

Translate »