21 abril 2018

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Jesús salvarà la seva Església

DIUMENGE II DE PASQUA – Cicle A – 23 d’abril de 2017
Evangeli: Joan 20,19-31
Altres lectures d’aquest diumenge: Ac 2,42-47; 1Pe 1,3-9; Salm 118 (117)

JESÚS SALVARÀ LA SEVA ESGLÉSIA

Aterrits per l’execució de Jesús, els deixebles es refugien en una casa coneguda. Novament estan reunits, però Jesús ja no és amb ells. A la comunitat hi ha un buit que ningú pot omplir. Els falta Jesús. A qui seguiran ara? Què podran fer sense ell? És el «capvespre» a Jerusalem i també al cor dels deixebles.

S’estan dins de la casa «amb les portes tancades». És una comunitat sense missió i sense horitzó, tancada en si mateixa, sense capacitat d’acollida. Ningú pensa ja en sortir pels camins a anunciar el Regne de Déu i guarir la vida. Amb les portes tancades no és possible apropar-se al patiment de la gent.

Els deixebles estan plens de «por dels jueus». És una comunitat paralitzada per la por, en actitud defensiva. Només veuen hostilitat i rebuig per tot arreu. Amb por no és possible estimar el món com l’estimava Jesús ni infondre en ningú alè i esperança.

Tot d’una, Jesús ressuscitat pren la iniciativa. Ve a rescatar als seus seguidors. «Va arribar i es posà al mig d’ells». La petita comunitat comença a transformar-se. De la por passen a la pau que els infon Jesús. De la foscor de la nit passen a l’alegria de tornar a veure’l ple de vida. De les portes tancades passaran aviat a anunciar per tot arreu la Bona Notícia de Jesús.

Jesús els parla posant en aquells pobres homes tota la seva confiança: «Com el Pare m’ha enviat a mi, també jo us envio a vosaltres». No els diu a qui s’han d’apropar, què han d’anunciar ni com han d’actuar. Ja ho han pogut aprendre d’ell pels camins de Galilea. Seran en el món allò que ha estat ell.

Jesús coneix la fragilitat dels seus deixebles. Moltes vegades els ha criticat la seva fe petita i vacil·lant. Necessiten la força del seu Esperit per complir la seva missió. Per això fa amb ells un gest especial. No els imposa les mans ni els beneeix, com als malalts. Exhala el seu alè sobre ells i els diu: «Rebeu l’Esperit Sant».

Només Jesús salvarà la seva Església. Només ell ens alliberarà de les pors que ens paralitzen, trencarà els esquemes avorrits en els quals pretenem tancar-lo, obrirà tantes portes que hem anat tancant al llarg dels segles, redreçarà tants camins que ens han desviat d’ell.

El que se’ns demana és revifar molt més en tota l’Església la confiança en Jesús ressuscitat, mobilitzar-nos per posar-lo sense por al centre de les nostres parròquies i comunitats, i concentrar totes les nostres forces en escoltar bé el que el seu Esperit ens està dient avui als seus seguidors.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »