22 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

La xarxa europea ENRE – Església en Llibertat fa una crida amb motiu del 60è aniversari del Tractat de Roma

ENRE és una xarxa europea de grups cristians de tarannà progressista que treballa per la reforma de l’Església i pel reconeixement de les veus plurals que en formen part. Església Plural és, juntament amb el Col·lectiu de Dones en l’Església, els referents a Catalunya d’aquesta xarxa.

Amb motiu de la celebració del 60è aniversari de la signatura del Tractat de Roma que va significar la fundació del que ara coneixem com la Unió Europea, i coincidint en un dels moments més crítics que ha passat aquest organisme des de la seva fundació, els grups que conformen la xarxa ENRE-Església en Llibertat fa pública una crida a refundar Europa sobre les següents bases:

– Per una Europa unida, enriquida amb la diversitat de les seves tradicions, de les seves llengües, de la seva història, dels corrents de pensament i de religions que l’han conformat, i practicant el diàleg i els intercanvis que facin que els seus ciutadans es reconeguin com tals mútuament.

– Per una Europa que tingui com a ànima la preocupació pel benestar material i espiritual de cada ciutadà, sense cap discriminació en el respecte als Drets Humans, la solidaritat, la justícia social i econòmica, l’acollida a l’estranger, les espases convertides en arades , el desig de pau, l’acció conjuntada i les relacions de fraternitat entre totes les persones, sigui quina sigui la seva religió o la seva filosofia.

– D’un “new deal” (nou acord) per a Europa perquè les institucions europees que s’oposen al poder dels diners i situïn a les persones en el centre de les seves preocupacions, com ha recalcat el papa Francisco; perquè es posin en pràctica, d’una manera coordinada, aquelles reformes polítiques i econòmiques que condueixin a una recuperació econòmica solidària entre els països d’Europa, per la seva dinamització equitativa i la reducció de l’atur, especialment el dels joves, que han de ser acollits en el món dels adults.

– Per oposar-se a tot arreu, tant les comunitats cristianes com les Esglésies, a l’onada destructiva, fonamentalista i identitària que recorre Europa. Aquesta onada, que entre altres es refereix a una idea antiga i antievangèlica de “civilització cristiana”, és contrària a l’esperit de Jesús ja que conté en si el germen del racisme, l’exclusió i la violència. En tot temps i lloc cal dir enèrgicament no a aquesta volta al passat -proper o llunyà- que ha de ser molt ben pensat des d’uns sentiments d’humilitat i de penediment.

Documentació relacionada:

Crida de la xarxa ENRE-Església en Llibertat amb motiu de 60è aniversari del Tractat de Roma.

Articles relacionats

Opina

*

Translate »