18 gener 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

L’avortament no és terrorisme

 

Carta oberta d’Església Plural a l’arquebisbe Juan José Omella (publicada a El Punt Avui el 18/01/2017)

Benvolgut bisbe Juan José Omella

Li he de confessar que en un primer moment, llegint els titulars publicats, em va sorprendre molt que volgués emular les recents declaracions del bisbe de Vic Romà Casanova, que va comparar avortament amb genocidi, i les que fa unes setmanes varen fer l’arquebisbe de València o el bisbe d’Alcalà de Henares. No l’imaginava arrenglerat amb aquells que representen el sector eclesiàstic més retrògrad i immobilista, i continuo pensant que vostè no és així i que podrem descobrir les seves qualitats de bon pastor.

Sr. bisbe, les seves paraules han estat molt desafortunades i feridores, tot i que el to era proper i compassiu, i li demano que, humilment, rectifiqui i demani perdó, especialment a les dones. No és pot comparar l’avortament amb un acte terrorista. Si vol parlar de terror faci-ho del que imposa el sistema econòmic imperant que, com diu el papa Francesc, mata. Si vol parlar de terror faci-ho de la situació que es veuen obligats a patir els immigrants i els refugiats que tenim a les nostres fronteres. Hi ha un sistema econòmic que mata, i té noms i cognoms, com també hi ha una religió que mata l’anunci d’un Déu amor, a base de condemnes i càrregues morals, que sovint recauen en els més febles i especialment en les dones.

Que cruel és dir-li a una dona violada que està obligada a tenir el fill, sense saber si serà capaç de suportar-ho. Com ens atrevim a imposar més càrregues a les dones, qui ni vostè ni jo possiblement voldríem suportar. Jesús també parla d’això, i en termes molt durs.

Penso, potser com vostè, que l’avortament no és un dret, sempre serà un drama i un fracàs humà, però voldré que es respecti el sagrat dret a decidir en consciència que cada persona té, i jo, intentant imitar Jesús, acompanyaré la persona en la seva decisió, sigui quina sigui, i li faré costat, perquè, qui sóc jo per jutjar?, només puc ser-hi i estimar-la.

La societat ha de treballar per reduir els avortaments, com també per protegir la inviolabilitat i la dignitat de tota vida humana, però, al mateix temps, ha de regular-los per protegir els drets de la mare i de la nova vida, amb criteris ètics i científics, i garantir que les dones puguin avortar amb seguretat, independentment de la seva situació social i econòmica. A l’Església correspon anunciar la proposta de Jesús, d’amor incondicional al proïsme, que ens permetrà superar les limitacions humanes, per construir un món millor per a tothom i viure en plenitud.

L’Església ha de deixar de situar-se en la condemna i culpabilització permanent per, com ens demana el papa Francesc, actuar des de la misericòrdia. Les seves paraules, Sr. Bisbe, no han estat en aquesta línia. Esmeni-ho si-us-plau.

Josep Torrens
Portaveu d’Església Plural

 

Articles relacionats

Comentaris

  1. A. Ferret A. Ferret diu:

    Està bé, però la frase “li demano que, humilment, rectifiqui i demani perdó”, la trobo excessiva.

  2. L´avortament no serà terrorisme, però si es matar a un ser humà, a un anima, es un assassinat

  3. Creients i Religiosos com el P. Joan MASIÀ CLAVELL avesats a la Bioètica se’ls
    aparta i vet aquí que a més de bons teòlegs l’Església ha de promoure també millors antropòlogues.

  4. Sembla d’entrada que es una barbaritat comparar avortament amb terrorisme o genocidi, però en l’expressió escrita o discurs de paraules s’ha d’admetre cert estil que en literatura se’n diu “hiperbòlic”. No seria cap problema o mes aviat comptats amb els dits d’una ma si l’Avortament es produis com en temps de cent anys endarrera que les encícliques ni en feien menció, i resulta que en aquells temps no hi havia clíniques especialitzades, i fins i tot internacionals de l’Avort com la Planend Parentoid dels USA que el presi Trump li ha congelat les subvencions. Així que. Avortament igual a Genocidi, si, per les clíniques industrials d’avui en temps moderníssim.

Opina

*

Translate »