23 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

L’Església en la Transició – El fet nacional al País Valencià

Vicent Cremades i Arlandis acaba de publicar un llibre interessant, que, sens dubte, contribuirà a conèixer millor el nostre país: “L’església en la transició. El fet nacional al País Valencià; la revista Saó (1976-1983), Ed. Riu Blanc, 2013. Es denuncia que “encara avui l’Església oficial continua ancorada en els temps passats, amb un Concili Vaticà II completament oblidat i una dreta enquistada en el tumor de la ignorància i la desídia, que no mostra cap interés en aprofundir en la vertebració política, social, cultural i lingüística dels nostre País”, sinó tot el contrari, programa la desvertebració i la descohesió del País Valencià; on hi ha una església, almenys en la seua jerarquia, tradicionalment forastera, hostil i contrària a la nostra llengua i cultura autòctona, que sempre ha combatut contra els interessos del nostre país, com si la seua missió principal al nostre món fóra l’espanyolització del País Valencià.

Aquesta és la introducció que Sal·lus Herrero fa en el comentari d’aquest llibre publicat a la revista “La Veu del País Valncià”.

Un llibre excepcional que ens endinsa, a través dels articles publicats a la revista Saó, des de 1976 fins 1983, en com es va portar a terme la Transició al País Valencià i el paper de l’Església. En la primera part s’estudia l’Església valenciana com a institució i les seves estretes relacions amb la dictadura feixista. També es parla del naixement d’una Església més propera al poble i a la societat valenciana i dels nombrosos moviments que varen anar sorgint, com ara les comunitats cristianes populars, cristians pel socialisme, HOAC, JOC, JARC, Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, etc.

Sobre aquest llibre també és interessant llegir el comentari que Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat, feia en el seu bloc a Vilaweb.

Opina

*

Translate »