20 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

No aparteu ningú de Jesús

DIUMENGE XI DURANT L’ANY – Cicle C – 12 de juny de 2016
Evangeli: Lluc 7,36-8,3
Altres lectures d’aquest diumenge: 2Sa 12,7-10.13; Ga 2,16.19-21; Salm 32 (31)

NO APARTEU NINGÚ DE JESÚS

Segons el relat de Lluc, un fariseu anomenat Simó està molt interessat a convidar Jesús a la seva taula. Probablement, vol aprofitar el menjar per debatre algunes qüestions amb aquell galileu, que està adquirint fama de profeta entre la gent. Jesús accepta la invitació: la Bona Notícia de Déu ha d’arribar a tothom.

Durant el banquet passa una cosa que Simó no ha previst. Una prostituta de la localitat interromp la sobretaula, es llença als peus de Jesús i arrenca a plorar. No sap com agrair l’amor que mostra cap als qui, com ella, viuen marcades pel menyspreu general. Davant la sorpresa de tots, besa una i altra vegada els peus de Jesús i els ungeix amb un perfum preciós.

Simó contempla horroritzat l’escena. Una dona pecadora tocant Jesús a casa seva! No ho pot suportar: aquell home és un inconscient, no un profeta de Déu. Aquella dona impura caldria apartar-la ràpidament de Jesús.

No obstant això, Jesús es deixa tocar i estimar per la dona. Ella el necessita més que ningú. Amb tendresa especial li ofereix el perdó de Déu, després la convida a descobrir dins del seu cor una fe humil que l’està salvant. Jesús només li desitja que visqui en pau: «Els teus pecats et són perdonats… La teva fe t’ha salvat. Vés-te’n en pau».

Tots els evangelis destaquen l’acollida i comprensió de Jesús envers els sectors més exclosos per gairebé tothom de la benedicció de Déu: prostitutes, recaptadors, leprosos… El seu missatge és escandalós: els menyspreats pels homes més religiosos tenen un lloc privilegiat en el cor de Déu. La raó és solament una: són els més necessitats d’acollida, de dignitat i d’amor.

Algun dia haurem de revisar, a la llum d’aquest comportament de Jesús, quina és la nostra actitud en les comunitats cristianes davant certs col·lectius com les dones que viuen de la prostitució o els homosexuals i les lesbianes els problemes, patiments i lluites dels quals preferim gairebé sempre ignorar i silenciar en el si de l’Església com si per a nosaltres no existissin.

No són poques les preguntes que ens podem fer: ¿on poden trobar entre nosaltres una acollida semblant a la de Jesús?, de qui poden escoltar una paraula que els parli de Déu com parlava ell?, quina ajuda poden trobar entre nosaltres per viure la seva condició sexual des d’una actitud responsable i creient?, amb qui poden compartir la seva fe en Jesús amb pau i dignitat?, qui és capaç d’intuir l’amor insondable de Déu als oblidats per totes les religions?

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »