22 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

No desviar-se de Jesús

DIUMENGE I DE QUARESMA – Cicle C – 10 de març de 2019
Evangeli: Lc 4,1-13
Altres lectures d’aquest diumenge: Dt 26,4-10; Rm 10,8-13; Salm: 91 (90)

NO DESVIAR-SE DE JESÚS

Les primeres generacions cristianes es van interessar molt per les proves que va haver de superar Jesús per mantenir-se fidel a Déu i per viure sempre col·laborant en el seu projecte d’una vida més humana i més digna per a tothom.

El relat de les temptacions de Jesús no és un episodi aïllat, que s’esdevé en un moment i en un lloc determinat. Lluc ens adverteix que, en acabar aquestes temptacions “el dimoni va marxar fins a una altra ocasió.” Les temptacions tornaran a la vida de Jesús i a la dels seus seguidors.

Per això, els evangelistes col·loquen el relat abans de narrar l’activitat profètica de Jesús. Els seus seguidors han de conèixer bé aquestes temptacions des del començament, ja que són les mateixes que ells hauran de superar al llarg dels segles si no volen desviar-se d’ell.

A la primera temptació es parla de pa. Jesús es resisteix a utilitzar Déu per saciar la seva pròpia fam: “l’home no viu només de pa.” El primer per Jesús és cercar el Regne de Déu i la seva justícia: que hi hagi pa per a tothom. Per això acudirà un dia a Déu, però serà per alimentar una multitud famolenca.

També avui la nostra temptació és pensar només en el nostre pa i preocupar-nos exclusivament de la nostra crisi. Ens desviem de Jesús quan ens creiem amb el dret de tenir-ho tot, i oblidem el drama, les pors i els patiments d’aquells que els manca gairebé tot.

A la segona temptació es parla de poder i de glòria. Jesús renuncia a tot això. No es prostrà davant el diable que li ofereix l’imperi sobre tots els reialmes del món. Jesús no cercarà mai ser servit sinó servir.

També avui es desperta en alguns cristians la temptació de mantenir, com sigui, el poder que ha tingut l’Església en temps passats. Ens desviem de Jesús quan pressionem les consciències procurant d’imposar per la força les nostres creences. Obrim camins al regne de Déu quan treballem per un món més compassiu i més solidari.

A la tercera temptació se li proposa a Jesús que baixi de manera grandiosa davant el poble, sostingut pels àngels de Déu. Jesús no es deixarà enganyar. Encara que l’hi demanin, no farà mai un signe espectacular del cel. Es dedicarà a fer signes de bondat per alleujar el sofriment i les malalties de la gent.

Ens desviem de Jesús quan confonem la nostra pròpia ostentació amb la glòria de Déu. La nostra exhibició no revela la grandesa de Déu. Només una vida de servei humil als necessitats manifesta i difon el seu Amor.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »