21 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Només Jesús edifica l’església

SANT PERE I SANT PAU – (Cicle A) – 29 de juny de 2014
Evangeli: Mt 16,13-19
Altres lectures d’aquest diumenge: Ac 12,1-11; 2 Tm 4,6-8.17-18; Salm 34 (33)

Només Jesús edifica l’església

L’episodi té lloc a la regió pagana de Cesarea de Filip. Jesús s’interessa per saber què es diu entre la gent sobre la seva persona. Després de conèixer les diverses opinions que hi ha al poble, s’adreça directament als seus deixebles: “I vosaltres, qui dieu que sóc?”.

Jesús no els pregunta què és el que pensen sobre el sermó de la muntanya o sobre la seva actuació guaridora als pobles de Galilea. Per seguir Jesús, el decisiu és l’adhesió a la seva persona. Per això, vol saber què és el que copsen en ell.

Simó pren la paraula en nom de tots i respon de manera solemne: “Tu ets el Messies, el Fill del Déu viu”. Jesús no és un profeta més entre d’altres. És l’últim Enviat de Déu al seu poble escollit. Més encara, és el Fill del Déu viu. Jesús, després de felicitar-lo perquè aquesta confessió només pot provenir del Pare, li diu: “I jo et dic que tu ets Pere, i sobre aquesta pedra edificaré la meva Església”.

Les paraules són molt precises. L’Església no és de Pere sinó de Jesús. Qui edifica l’Església no és Pere, sinó Jesús. Pere és senzillament “la pedra” sobre la qual s’assenta “la casa” que està construint Jesús. La imatge suggereix que la tasca de Pere és donar estabilitat i consistència a l’Església: tenir cura que Jesús la pugui construir, sense que els seus seguidors introdueixin desviacions o reduccionismes.

El Papa Francesc sap molt bé que la seva tasca no és “fer de Crist”, sinó tenir cura que els cristians d’avui es trobin amb Crist. Aquesta és la seva major preocupació. Ja des del començament del seu servei de successor de Pere deia això: “L’Església ha de portar Jesús. Aquest és el centre de l’Església. Si alguna vegada succeís que l’Església no porta Jesús, seria una Església morta”.

Per això, en fer públic el seu programa d’una nova etapa evangelitzadora, Francesc proposa dos grans objectius. En primer lloc, trobar-nos amb Jesús, ja que “ell pot, amb la seva novetat, renovar la nostra vida i les nostres comunitats… Jesucrist pot també trencar els esquemes avorrits en els quals pretenem tancar-lo”.

En segon lloc, considera decisiu “tornar a la font i recuperar la frescor original de l’Evangeli” doncs, sempre que ho intentem, brollen nous camins, mètodes creatius, signes més eloqüents, paraules carregades de renovat significat per al món actual”. Fora lamentable que la invitació del Papa a impulsar la renovació de l’Església no arribés fins als cristians de les nostres comunitats.

José Antonio Pagola

Opina

*

Translate »