23 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Premis Església Plural

LogoPremis2013

 

Amb els premis Església Plural volem col·laborar a difondre, reconèixer i encoratjar la tasca que tantes persones i col·lectius porten a terme moguts pel seguiment a Jesús i l’adhesió a la causa de fer present i real la novetat alliberadora de l’Evangeli.

Creiem fermament que el paper fonamental de l’Església és acompanyar, acollir, donar esperança i consol, omplir la vida de sentit, fer-se solidària de qui pateix; participar de les lluites per transformar el món en un espai que permeti anticipar la plenitud d’una vida esplendorosament amorosa, el que els cristians anomenem el Regne de Déu, i en aquesta tasca hi ha centenars de persones, homes i dones del nostre temps, que dediquen part o tota la seva vida a aquesta tasca. Elles i ells són aquesta Església silenciosa i senzilla que crea espais d’amor, de solidaritat i de justícia, i a la vegada assenyala els grans dèficits de les nostres societats.

Els premis Església Plural volen fer visibles aquestes realitats i encoratjar noves iniciatives. Aquests premis tenen tres modalitats:

PREMI MN. VIDAL I AUNÓS* a una trajectòria personal o col·lectiva, que pretén afavorir el reconeixement a una trajectòria vital d’una persona o col·lectiu, duta a terme en l’àmbit eclesial i dins l’entorn cultural català, que hagi dedicat part de la seva existència a una tasca pastoral, social, humanitària, intel·lectual i/o de testimoniatge a favor dels Drets Humans, especialment els de les minories o dels més febles, mogut pel compromís religiós o ètic. No es consideren reconeixements pòstums.

PREMI ACCIÓ SOCIAL, destinat a destacar aquells projectes que es porten a terme en benefici de persones que viuen en situacions de risc o d’exclusió social i oferir-los oportunitats per atendre les necessitats materials, socials, psíquiques o de qualsevol natura, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i autonomia.

PREMI ECONOMIA JUSTA I REDISTRIBUTIVA, destinat a destacar aquells projectes orientats a facilitar un nou model econòmic fonamentat en la igualtat, la justícia i la redistribució dels recursos econòmics; que explorin camins alternatius a l’economia de mercat dominant.

Cada any es convoca una nova edició i es publiquen les bases que els regula, estan dotats amb un guardó simbòlic i, en el cas dels d’acció social i d’economia justa i redistributiva, amb 1.000 euros cadascú. Es lliuren dins del marc de la celebració de la Diada per la pluralitat que es celebra als volts de la festivitat dels apòstols Pau i Pere, a finals de juny.

 

* Mn. Josep Maria VIdal i Aunós, (Hòs, França, 10 de setembre de 1946 – Barcelona, 22 d’abril de 2003) prevere de la diòcesi de Barcelona, va exercir el seu ministeri en diverses parròquies, entre elles Sant Medir, al barri de Sants. Des de 1991 i fins la seva mort va ser rector de Santa Maria del Pi i de Sant Just i Pastor. Sempre implicat en els problemes de gent s’implicava en quantes iniciatives socials considerava que eren justes, així mentre era rector de Sant Medir, de 1957 a 1982, va facilitat la constitució en aquesta parròquia del sindicat Comissions Obreres (1964). L’any 1966 participa en la manifestació de capellans a la Via Laietana de Barcelona per denunciar la repressió policial del règim franquista i les tortures que s’infligien als detinguts polítics. EL 2001 obre les portes de la parròquia del Pi a 400 immigrants “sense papers” perquè poguessin denunciar la seva situació.

En la vessant cultural va ser una persona també molt inquieta i compromesa amb la cultura catalana, el 1964 impulsa el premi de poesia Joan Oller per a poetes joves. El 1992 engega la construcció d’un orgue per a la parròquia, el 1995 promou el restabliment de l’antiga Capella de Música del Pi, el 1997 recupera la representació del retaule sacre “Doctor Pa i Aigua” sobre la vida de Sant Josep Oriol.

Però per damunt de totes les seves qualitats destaca la seva bondat i generositat, la proximitat amb els més desvalguts, la seva sensibilitat pel patiment i la injustícia, la hospitalitat i l’empatia que manifestava amb tothom que se li acostava.

Va morir sobtadament el matí del dimarts de Pasqua de 2003 i amb aquest premi que porta el seu nom volem contribuir a mantenir la seva memòria com exemple del seguidor de Jesús.

 

Translate »