21 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Profeta

DIUMENGE III DURANT L’ANY – Cicle C – 27 de gener de 2019
Evangeli: Lc 1,1-4.4,14-21
Altres lectures d’aquest diumenge: Ne 8,1-4a.5-6,8-10; 1Co 12,12-30; Salm: 19 (18)

PROFETA

En un poblet perdut de Galilea anomenat Natzaret, els veïns del poble es reuneixen a la sinagoga un matí de dissabte per escoltar la Paraula de Déu. Després d’alguns anys viscuts buscant Déu en el desert, Jesús torna al poble en què ha crescut.

L’escena és de gran importància per a conèixer Jesús i entendre bé la seva missió. Segons el relat de Lluc, en aquest llogaret gairebé desconegut per a tothom, va fer Jesús la seva presentació com a Profeta de Déu i va exposar el seu programa aplicant-se a si mateix un text del profeta Isaïes.

Després de llegir el text, Jesús el comenta amb una sola frase: Avui es compleix aquesta escriptura que acabeu d’escoltar. Segons Lluc, la gent “tenia els ulls posats en ell.” L’atenció de tothom passa del text llegit a la persona de Jesús. Què és el que nosaltres podem descobrir avui si fixem els nostres ulls en ell?

Jesús actua mogut per l’Esperit de Déu. La vida sencera de Jesús està impulsada, conduïda i orientada per l’alè, la força i l’amor de Déu. Creure en la divinitat de Jesús no és confessar teòricament una fórmula dogmàtica elaborada pels concilis. És anar descobrint de manera concreta en les seves paraules i en els seus gestos, en la seva tendresa i en el seu foc, el Misteri últim de la vida que els creients anomenem “Déu.”

Jesús és Profeta de Déu. No ha estat ungit amb oli d’oliva com s’ungia els reis per transmetre’ls el poder de govern o als grans sacerdots per investir-los de poder sacre. Ha estat “ungit” per l’Esperit de Déu. No ve a governar ni a regir. És profeta de Déu dedicat a alliberar la vida. Només el podrem seguir si aprenem a viure amb el seu esperit profètic.

Jesús és Bona Notícia per als pobres. La seva actuació és Bona Notícia per a la classe social més marginada i desvalguda: els més necessitats de sentir alguna cosa bona; els humiliats i oblidats per tothom. Ens començarem a assemblar a Jesús quan la nostra vida, la nostra actuació i amor solidari pugui ser captat pels pobres com una cosa bona.

Jesús viu dedicat a alliberar. Lliurat a alliberar l’ésser humà de tota classe d’esclavituds. La gent el sent com alliberador de sofriments, opressions i abusos; els cecs el veuen com a llum que allibera del sense sentit i la desesperança; els pecadors el reben com a gràcia i perdó. Seguim Jesús quan ens va alliberant de tot el que ens esclavitza, empetiteix o deshumanitza. Llavors creiem en ell com a Salvador que ens encamina vers la Vida definitiva.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »