20 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Relat desconcertant

EPIFANIA DEL SENYOR – Cicle C – 6 de gener de 2019
Evangeli: Mt 2,1-12
Altres lectures d’aquest diumenge: Is 60,1-6; Ef 3,2-3a.5-6; Salm: 72 (71)

RELAT DESCONCERTANT

Davant Jesús es poden adoptar actituds molt diferents. El relat dels mags ens parla de la reacció de tres grups de persones. Uns pagans que el busquen, guiats per la petita llum d’una estrella. Els representants de la religió del Temple, que romanen indiferents. El poderós rei Herodes que només veu en ell un perill.

Els mags no pertanyen al poble escollit. No coneixen el Déu viu d’Israel. No sabem res de la seva religió ni del seu poble d’origen. Només que viuen atents al misteri contingut en el cosmos. El seu cor cerca veritat.

En algun moment creuen veure una petita llum que apunta cap a un Salvador. Necessiten saber qui és i on és. Ràpidament es posen en camí. No coneixen l’itinerari precís que han de seguir, però en el seu interior bull l’esperança de trobar una Llum per al món.

La seva arribada a la ciutat santa de Jerusalem provoca el sobresalt general. Convocat per Herodes, es reuneix el gran Consell de “els grans sacerdots i els mestres de la Llei.” La seva actuació és decebedora. Són els guardians de la veritable religió, però no busquen la veritat. Representen al Déu del Temple, però viuen sords a la seva crida.

La seva seguretat religiosa els encega. Coneixen on ha de néixer el Messies, però cap d’ells s’acostarà a Betlem. Es dediquen a donar culte a Déu, però no sospiten que el seu Misteri és més gran que totes les religions, i que té els seus camins per trobar-se amb els seus fills i filles. Mai reconeixeran Jesús.

El rei Herodes, poderós i brutal, només veu en Jesús una amenaça per al seu poder i la seva crueltat. Farà tot el possible per eliminar-lo. Des del poder opressor només es pot “crucificar” a qui porta alliberament.

Mentrestant, els mags prossegueixen la seva cerca. No cauen de genolls davant Herodes: no troben en ell res digne d’adoració. No entren en el Temple grandiós de Jerusalem: hi tenen prohibit l’accés: La petita llum de l’estrella els atreu cap al petit poble de Betlem, lluny de tot centre de poder.

En arribar, l’únic que veuen és el “nen amb Maria, la seva mare.” Res més. Un nen sense esplendor ni cap poder. Una vida fràgil que necessita la cura d’una mare. És suficient per despertar en els mags l’adoració.

El relat és desconcertant. Aquest Déu, amagat en la fragilitat humana, no el troben els que viuen instal·lats en el poder o tancats en la seguretat religiosa. Es revela als que, guiats per petites llums, cerquen incansablement una esperança per a l’ésser humà en la tendresa i la pobresa de la vida.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »