18 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Respon, Europa

“On és el teu germà, Europa?”, Et pregunta Déu o la Vida Bona, com va preguntar a Caín. Escolta: “La sang de tots els morts crida a la porta, perquè tu els la tanques. La sang de més de 7.000 a la Mediterrània en els dos últims anys em crida des del fons de la terra i del mar. On són els 10.000 nens que van entrar al teu territori en l’últim any i han desaparegut? Són els teus germans, i tu ets el seu guardià. En la seva vida es juga el teu destí, el teu ser, la teva vida “.

Implacable, deportes refugiats de Grècia a Turquia, declarat ara “país segur” per decret, a canvi de foscos arranjaments i transaccions. Nens, dones i homes, éssers humans desemparats. Ni tan sols t’immutes? Creus resoldre el problema desviant la ruta dels que fugen i augmentant tràgicament el nombre dels ofegats en les teves aigües del sud? No t’importen els morts, o només t’importen els teus?

No t’escudis en confuses i mesquines distincions entre immigrants polítics i econòmics, o entre immigrants i refugiats. No apel·lis a l’economia, tu tan generosa amb els bancs en fallida, tu que gastes en armes i exèrcits 3.000 milions de dòlars al dia. No invoquis la seguretat, ja que no podràs combatre el terrorisme sense tenir en compte les causes que el van originar o els motius que l’alimenten. On hi ha guerra hi ha fam, on hi ha fam hi ha guerra o n’hi haurà. La fam és la pitjor guerra, el pitjor terrorisme. Estan en guerra les teves empreses, les teves borses, els teus bancs, els teus especuladors, els teus paradisos fiscals i els teus rics corruptes. Els que arriben de l’Afganistan, l’Iraq o Síria demanen asil i pa. Els que arriben d’Eritrea, Somàlia, Nigèria, Senegal o Líbia demanen pa i asil. Recorda que vas ser immigrant i refugiat dins i fora de les teves pròpies fronteres. Hauries acceptat que et preguntessin el que eres? O creus que els fluxos disminuiran mentre no desapareguin la fam i la guerra? No, no els podràs aturar.

Respon de la teva història. Respon de les teves colonitzacions: l’espanyola, la francesa, la britànica, la portuguesa, la belga, l’alemanya. Heu demanat permís per envair països? Qui va conquistar i explotar Àfrica i va traçar les seves fronteres i va provocar bona part de les seves guerres? Qui va desestabilitzar tot l’Orient Mitjà? Respon de les teves accions i omissions de les últimes dècades. Tu ets responsable, juntament amb els EUA, per acció o per omissió, dels drames de l’Afganistan, l’Iraq, Iemen, Síria, Líbia, Sudan, Pakistan, Somàlia, Mali … I de la fugida de 25 milions de persones. Mira d’on vénen i per què. Mira el seu rostre, mira’t en ells. Ets corresponsable de la seva tragèdia, en molts casos més responsable que ningú. No et deixis aclaparar per el teu passat, però respon avui. Són els teus germans.

Tots comprenem que amb bona voluntat no n’hi ha prou, i que la planificació serà necessària per evitar el caos. Però no menteixis. Els teus plans responen als teus interessos més egoistes: obres el teu territori a immigrants o refugiats quan els necessites i el tanques quan no. Només vols guanyar i no perdre, o repartir en almoina les engrunes que et sobren. Oblides que altres van perdre per ajudar-te quan tu necessitaves?

Oblides el que has fet perdre a tants països per guanyar només tu? Oblides amb què, a costa de qui, has construït el teu benestar, la teva educació i sanitat gratuïta, el teu confort, les teves pensions? Oblidant-ho pretens oferir-te al món com a model de civilització? Tu que has ocupat i conquistat continents sencers, exterminant la seva gent i cultures, espoliant els seus béns, no has après encara que, a la llarga, només pots guanyar si guanyem tots?

Respon dels teus nobles principis -llibertat, igualtat, fraternitat-, de les teves ciències i sabers, de les teves universitats i parlaments, de la teva democràcia i dels teus èxits socials, de les teves Declaracions i pràctiques pioneres dels Drets Humans.

Europa, no ens t’avergonyeixis de ser europeus. No oblidis la teva història, no t’inhibeixis de la teva responsabilitat, no ignoris al teu proïsme, no siguis despietada, no reneguis dels teus fonaments, no perdis la teva ànima.

Europa, no et tanquis, no matis, no moris.

(Publicat a DEIA i els diaris del GRUPO NOTÍCIAS l’1 de maig de 2016)

Articles relacionats

Opina

*

Translate »