18 abril 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Són amics, no adversaris

DIUMENGE XXVI DURANT L’ANY (CICLE B) – 27 de setembre de 2015
Evangeli: Mc 9,38-43.45.47-48
Altres lectures d’aquest diumenge: Nm 11,25-29; Jm 5,1-6; Salm 19 (18)

SÓN AMICS, NO ADVERSARIS

Malgrat els esforços de Jesús per ensenyar-los a viure com ell, al servei del Regne de Déu, fent la vida de les persones més humana, més digna i més feliç, els deixebles no acaben d’entendre l’Esperit que l’anima, el seu amor gran als més necessitats i l’orientació profunda de la seva vida.

El relat de Marc és molt il·luminador. Els deixebles informen Jesús d’un fet que els ha molestat molt. Han vist un desconegut «treient dimonis». Està actuant «en nom de Jesús» i en la seva mateixa línia: es dedica a alliberar les persones del mal que els impedeix viure de manera humana i en pau. No obstant això, als deixebles no els agrada el seu treball alliberador. No pensen en l’alegria dels que són guarits per aquell home. La seva actuació els sembla una intrusió que cal tallar.

Expliquen a Jesús la seva reacció: «Hem mirat d’impedir-ho, perquè no és dels qui vénen amb nosaltres». Aquell estrany no ha de continuar guarint perquè no és membre del grup. No els preocupa la salut de la gent, sinó el seu prestigi de grup. Pretenen monopolitzar l’acció salvadora de Jesús: ningú ha de guarir en el seu nom si no s’adhereix al grup.

Jesús reprova l’actitud dels seus deixebles i es col·loca en una lògica radicalment diferent. Ell veu les coses d’una altra manera. El primer i més important no és el creixement d’aquell petit grup, sinó que la salvació de Déu arribi a tot ésser humà, fins i tot per mitjà de persones que no pertanyen al grup: «Qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres». El que fa present en el món la força guaridora i alliberadora de Jesús està a favor del seu grup.

Jesús rebutja la postura sectària i excloent dels seus deixebles que només pensen en el seu prestigi i creixement, i adopta una actitud oberta i inclusiva on el primer és alliberar l’ésser humà d’allò que el destrueix i el fa desgraciat. Aquest és l’Esperit que ha d’animar sempre els seus veritables seguidors.

Fora de l’Església catòlica, hi ha al món un nombre incomptable d’homes i dones que fan el bé i viuen treballant per una humanitat més digna, més justa i més alliberada. En ells és viu l’Esperit de Jesús. Hem de sentir-los com amics i aliats, mai com adversaris. No estan contra nosaltres ja que estan a favor de l’ésser humà, com hi estava Jesús.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »