16 febrer 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Tornem-hi

Aixecar-me amb una notícia com la que portava abans d’ahir La Vanguardia, encara que de moment potser un globus sonda, m’ha posat la por al cos una altra vegada. Quan semblava que uns altres aires es movien en l’Església, aquests ensurt m’ha deixat un tant esverada.

He tornat a rellegir alguns paràgrafs de la Joia de l’Evangeli i he pensat que, si és veritat aquesta notícia que corre pels mitjans de comunicació, alguna influència no molt favorable a la nostra diòcesi i la nostra manera de ser i pensar… corre pel Vaticà i esquitxa al Papa Francesc.

Aquestes són algunes d’aquestes paraules que Oriol Domingo recollia de l’Exhortació:

 “Aquest poble de Déu s’encarna en els pobles de la terra, cada un dels quals té la seva cultura pròpia (…) Cada poble, en el seu esdevenir històric, desenvolupa la seva pròpia cultura amb legítima autonomia (…) Els distints pobles en què ha estat inculturat l’Evangeli són subjectes col·lectius actius, agents de l’evangelització (…) Cada poble és el creador de la seva cultura i el protagonista de la seva història (…) L’ésser humà és al mateix temps fill i pare de la cultura a la qual pertany (…) La pau es funda  no sols en el respecte dels drets de l’home, sinó també en el dels drets dels pobles (…) Respectant la independència i la cultura de cada nació, cal recordar sempre que el planeta és de tota la humanitat (…) Necessitem créixer en una solidaritat que ha de permetre a tots els pobles arribar a ser per ells mateixos artífexs del seu destí”.

Quan arribarà el moment que es faci realitat aquell desig que ja vam abrigar els que vam viure el Vaticà II d’una Església més participativa i menys centralitzada? Quan podrem ser protagonistes, com a Poble de, de la mateixa vida de l’Església a la que pertanyem?

Victòria Molins

V. Molins Sobre V. Molins

Comentaris

  1. A. Ferret A. Ferret diu:

    Les frases publicades per Oriol Domingo són totalment correctes i desitjables. Conclusió: Cal reivindicar una descentralització del govern central de l’Església, en benefici de les diòcesis i de les conferències episcopals (entre altres, la catalana). I cal reclamar l’elecció popular dels bisbes. L’actual substitució de l’arquebisbe Lluís M. Sistach hauria de ser un punt calent en aquesta reivindicació.

Opina

*

Translate »