24 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Trobar-se amb el Ressuscitat

DIUMENGE DE PASQUA – Cicle C – 21 d’abril de 2019
Evangeli: Jn 20,1-9
Altres lectures d’aquest diumenge: Ac 10,34a.37-43; Col 3,1-4; Salm: 118 (117)

TROBAR-SE AMB EL RESSUSCITAT

Segons el relat de Joan, Maria de Magdala és la primera que va al sepulcre, quan encara és fosc, i descobreix desconsolada que està buit. Li falta Jesús. El Mestre que l’havia comprès i curat. El Profeta al qual havia seguit fidelment fins al final. A qui seguirà ara? Així es lamenta davant els deixebles: “S’han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l’han posat.”

Aquestes paraules de Maria podrien expressar l’experiència que viuen avui no pocs cristians: Què n’hem fet de Jesús ressuscitat? Qui se l’ha endut? On l’hem posat? El Senyor en qui creiem, és un Crist ple de vida o és un Crist el record del qual es va apagant a poc a poc en els cors?

És un error que busquem “proves” per creure amb més fermesa. No n’hi ha prou d’anar al magisteri de l’Església. És inútil indagar en les exposicions dels teòlegs. Per trobar-se amb el Ressuscitat, hem de fer abans de res un recorregut interior. Si no el trobem dins nostre, no el trobarem enlloc.

Joan descriu, una mica més tard, a Maria corrent d’una banda a l’altra cercant alguna informació. Però quan veu Jesús, encegada pel dolor i les llàgrimes, no aconsegueix reconèixer-lo. Pensa que és l’encarregat de l’hort. Jesús només li fa una pregunta: “Dona, per què plores? A qui busques? “

Potser hem de preguntar-nos també nosaltres alguna cosa semblant. Per què la nostra fe és de vegades tan trista? Quina és la causa última d’aquesta falta d’alegria entre nosaltres? Què busquem els cristians d’avui? Què enyorem? ¿Caminem buscant un Jesús el qual necessitem sentir ple de vida en les nostres comunitats?

Segons el relat, Jesús està parlant amb Maria, però ella no sap que és Jesús. És llavors quan Jesús la crida pel seu nom, amb la mateixa tendresa que posava a la seva veu quan caminaven per Galilea: “Maria!” Ella es gira: “Rabuní, Mestre.”

Maria es troba amb el Ressuscitat quan se sent cridada personalment per ell. És així. Jesús se’ns revela ple de vida, quan ens sentim cridats pel nostre propi nom i escoltem la invitació que ens fa a cadascú. És llavors quan la nostra fe creix.

No reviscolarem la nostra fe en Crist ressuscitat alimentant-lo només des de fora. No ens trobarem amb ell, si no cerquem el contacte interior amb la seva persona. És l’amor a Jesús conegut pels evangelis i cercat personalment en el fons del nostre cor, el que millor pot conduir-nos a la trobada amb el Ressuscitat.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »