21 març 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Un món diferent és possible

DIUMENGE III DURANT L’ANY – Cicle B – 21 de gener de 2018
Evangeli: Marc 1,14-20
Altres lectures d’aquest diumenge: Jn 3,1-5.10; 1Co 7,29-31; Salm: 25 (24)

UN MÓN DIFERENT ÉS POSSIBLE

No sabem amb certesa com van reaccionar els deixebles del Baptista quan Herodes Antipes el va empresonar a la fortalesa de Maqueront. Coneixem la reacció de Jesús. No es va quedar al desert. Tampoc es va refugiar entre els seus familiars de Natzaret. Va començar a recórrer els llogarets de Galilea predicant un missatge original i sorprenent.

L’evangelista Marc ho resumeix dient que «anà a Galilea i anunciava la bona notícia de Déu». Jesús no repeteix la predicació del Baptista ni parla del seu baptisme al Jordà. Anuncia Déu com una cosa nova i bona. Aquest és el seu missatge.

«S’ha complert el temps». El temps d’espera que es viu a Israel s’ha acabat. S’ha acabat també el temps del Baptista. Amb Jesús comença una era nova. Déu no vol deixar-nos sols davant els nostres problemes, sofriments i desafiaments. Vol construir juntament amb nosaltres un món més humà.

«El regne de Déu és a prop». Amb una audàcia desconeguda, Jesús sorprèn a tothom anunciant alguna cosa que cap profeta s’havia atrevit a declarar: «Déu ja és aquí, amb la força creadora de la seva justícia, tractant de regnar entre nosaltres». Jesús experimenta Déu com una Presència bona i amistosa que està cercant obrir-se camí entre nosaltres per humanitzar la nostra vida.

Per això tota la vida de Jesús és una crida a l’esperança. Hi ha alternativa. No és veritat que la història hagi de discórrer pels camins d’injustícia que li tracen els poderosos de la terra. És possible un món més just i fratern. Podem modificar la trajectòria de la història.

«Convertiu-vos». Ja no és possible viure com si no passés res. Déu demana als seus fills col·laboració. Per això crida Jesús: «Canvieu de manera de pensar i d’actuar». Som les persones les que primer hem de canviar. Déu no imposa res per la força, però està sempre atraient les nostres consciències cap a una vida més humana.

«Creieu en aquesta bona notícia». Preneu-la seriosament. Desperteu de la indiferència. Mobilitzeu les vostres energies. Creieu que és possible humanitzar el món. Creieu en la força alliberadora de l’Evangeli. Creieu que és possible la transformació. Introduïu en el món la confiança.

Què n’hem fet d’aquest missatge apassionant de Jesús? Com l’hem pogut oblidar? Amb què l’hem substituït? ¿En què ens estem entretenint si el primer és «cercar el regne de Déu i la seva justícia»? Com podem viure tranquils observant que el projecte creador de Déu d’una terra plena de pau i de justícia està sent aniquilat pels homes?

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »