21 febrer 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Una beatificació que malmet la imatge de l’Església catalana i se’ls pot acabar escapant de les mans.

L’entusiasme de l’arquebisbat de Tarragona per acollir l’acte més nombrós de la història de les beatificacions, pot convertir-se en un malson pel seu titular Jaume Pujol.
Ni el moment històric que viu Catalunya, ni tampoc la data de la celebració, el 13 d’octubre, o sigui el dia següent al de la festa nacional espanyola, representen una tria encertada per portar a terme aquest acte, ja que molt possiblement pot esdevenir en una manifestació de patriotisme espanyol i anticatalanisme, capitalitzat per grups catòlics ultraconsevadors i partits i grups polítics de tendència feixista i clars antecedents en protagonitzar actes d’extrema violència. Davant d’això ens preguntem: aquesta és la imatge que vol donar al món l’Església catalana?
No acabem d’entendre com l’arquebisbe Pujol, la Conferència Episcopal Tarraconense i fins i tot l’abadia de Montserrat, han caigut en aquest clar parany que des de Madrid, impulsat per la Conferència Episcopal Espanyola, els han parat.
Aquests grups d’extrema dreta espanyolista estan fent servir de pretext la participació en la beatificació del 13 d’octubre per desembarcar a Barcelona el dia anterior, o sigui el 12-O, i aconseguir aplegar el màxim nombre de persones en una concentració en favor de la unitat d’Espanya, i contra el dret a decidir i el procés d’independència.
L’oferta que ja circula de transport i allotjament econòmic promogut per aquests grups per assistir a les beatificacions i els grups de fidels de tot el món i especialment espanyols pot donar la imatge que la “majoria silenciosa” ha sortit al carrer. Barcelona i Tarragona es poden veure invadides de banderes espanyoles. L’impacte propagandístic davant l’opinió pública espanyola i internaciona pot arribar a ser significatiu, ja uqe per mitjà de la manipulació que bona part dels mitjans espanyols ens té acostumats, voldran presentar-ho com que majoritàriament són ciutadans catalans els qui han sortit al carrer en favor de la unitat d’Espanya.
Si aquesta previsió es materialitza, el pes de la responsabilitat, als ulls del poble català recaurà sobre l’Església catalana, per ingènua i per d’haver-se deixat instrumentalitzar, pels qui dins i fora de l’Església espanyola volen avortar la via catalana i en definitiva la destrucció de Catalunya.
Com és que els bisbes catalans, i encara més, l’abat de Montserrat, han caigut en aquest parany i no han sabut rectificar a temps? Ni per un moment pensem que ho han fet conscients de les possibles consequències, ja que la majoria d’ells, des de posicions més tèbies o més compromeses, sempre s’han manifestat en la línia de reconèixer la personalitat nacional de Catalunya. Més aviat pensem que el cofoïsme de poder organitzar un acte d’aquestes dimensions, els ha possat una bena als ulls i no han sabut preveure el parany. Tampoc podem menystenir la previsible influència de l’Opus Dei -recordem que l’arquebisbe Pujol n’és membre d’aquesta organització eclesiàstica- molt donat a aquesta mena de “saraos”.
És molt lamentable que la manca reflexió i prudència del nostre episcopat ens dugui a una situació que pot deixar molt malmesa la imatge de l’Església catalana, especialment ara que, més que mai, cal reforçar la imatge d’una Catalunya majoritàriament unida per assolir el repte que s’ha proposat i en el qual l’Església hi ha de trobar el seu lloc, al costat dels ciutadans i ciutadanes i de les institucions, per participar en el disseny del model de societat de que ens volem dotar en aquest nou estat català.
L’acte de la beatificació massiva de persones que van ser assassinades pel fanatisme, la intolerància i el sectarisme esdevindrà un motiu d’exaltació d’un dels bàndols que varen actuar en aquella confrontació fraticida que va ser la Guerra Civil Espanyola, si no es tenen en compte els assasinats dels dos bàndols, sinó es reclama la recerca de les víctimes desaparegudes i si l’Església no admet la seva responsabilitat en el cop d’estat de Franco i en les barabaritats portades a terme durant la guerra i especialement durant l’època de postguerra.
És paradoxal que  un mes després de la commemoració del 70è aniversari de la mort del cardenal Vidal I Barraquer, arquebisbe de Tarragona i un dels pocs bisbes que es va negar a donar suport a l’aixecament militar de Franco i va treballar per la pau i la reconciliació, es porti a terme un acte com aquest que pel seu disseny no contribueix a curar ferides, sinó segurament tot el contrari.
L’Església catalana, que tant ha treballat i treballa, ja des de les bases com també per part d’alguns dels seus dirigents, per preservar els valors, la cultura i la singularitat del poble català, no és mereix que la ingenuïtat d’alguns i la frivolitat d’altres, facin el joc a la mala fe d’altres i puguin deixar molt maltreta la seva imatge  i acabi sent utilitzada per a les perverses finalitats d’aquells sectors que secularment han maniobrat per acabar amb la nostra identitat.
Creiem que és imprescindible que abans del dia 13 d’octubre, els qui des de Catalunya han participat en l’organització d’aquest acte, facin calen gestos inequívocs per denunciar les possibles manipulacions que se’n puguin derivar i s’excusin davant dels fidels i del poble de Catalunya pels possibles efectes negatius que pel país i per l’Església pugui comportar. Si el papa Francesc ha reconegut errors propis, més ho poden fer ells.

Comentaris

 1. salvador mañé farré diu:

  Quan Sant Pere vol defensar a Crist dient-li que no patira la passió, la resposta del Mestre va ser contundent i molt forta: “Aparte-et de mi Satanàs….” Avui dia l’evangeli sortit de la vida de Crist s’ha convertit en un extrany llenguatge dels bisbes i capellans encare embuits d’un clericalisme ranci e invvolucionat. L’Evangeli ÉS AMOR a Déu i als altres.
  tot sermó que surti d’aquest cami és satánic. Desfigura l’imatge de Déu i traiex la vida i missatge de Crist.

  Hi ha bisbes i capellans avui dia que no deurien haver se ordenats. I aixó per que en el seu interior no van entendre l’Evangeli.

 2. L´associació nacionalcatòlica Cruz de San Andrés, ha organitzat autocars per participar a la manifestació per la unitat d’Espanya que es farà el proper 12 d’octubre a Barcelona.

  Aquesta organització ofereix paquets de viatge que inclouen transport i allotjament per anar a la concentració del dia de la Hispanidad a la capital catalana i també l’endemà a la beatificació de 522 màrtirs a Tarragona.

  Els preus, que van des dels 31 fins els 41 euros, inclouen autobús més allotjament, amb sortides des de València, Sevilla, Saragossa, Bilbao, Oviedo, Madrid, Pamplona o Alacant.

  A més, aquesta organització té previst fer una sèrie d’actes a la Plaça Catalunya de Barcelona com parlaments o una mostra gastronòmica hispanoamericana. Joves espanyols vinculats a l’associació explicaran que significa Espanya per ells, i finalitzaran amb un minut de silenci i oracions per la pau social a Catalunya i al món.

  Aqui s’ afegiran els autocars gratuïts des de l’entitat de Lleida, ja van fer la concentració l’any passat amb 300 persones, a la plaça indicada caben 3.000 !!

 3. És increïble com l’església aplaudeix les intruccions del Rouco i companyia i les compleix sense manies. No podien sonar les campanes a la diada (ara resulta que són seves i només són per activitats religioses… potser que tampoc no toquin a festa major, a foc.. ni les hores i els quarts), però en canvi es pot fer un acte com aquest just un 13 d’octubre… Potser que es replantegin a qui es deuen, si al poble català, o “al dios y a la patria” del Rouco.

 4. JRRiudoms diu:

  Perquè dieu “Església catalana” si us referiu a l’Església catòlica apostòlica romana? Aquesta església, la que dieu “catalana”, és d’un Estat -el Vaticà- que al mateix temps és seu de l’ECAR.

  Les esglésies de les quals formem part catalans cristians que no som catòlics, d’on són? S’ha de tenir en compte que si no fos pels evangèlics (o protestants) potser les Escriptures estarien si més no “desaparegudes” en algun arxiu secret del Vaticà o encara no s’hagueren traduit a les “llengües vernàcules”. Els primers traductors en llengües vernàcules (inclòs el català) foren evangèlics.

  Seria convenient posar noms i cognoms a les coses: Església catòlica apostòlica romana, Esglèsia de Filadelfia, Església adventista del setè dia, Església baptista, etc. No costa tant, i seria una forma de respectar a tothom.

  D’esglésies “nacionals”, a la Xina i a Mèxic, per exemple. Espero que a Catalunya no en tinguem cap (ja n’hem tingut massa de nacionalcatolicisme).

  Atentament, i bona setmana

 5. montserrat F diu:

  Aquestes coses porten cua, l´Esglesia haurà d´estar preparada per alguna embrutada de façana que serà la pataleta que hauràn de sufrir com a contestació de l´extrema esquerra. I que tot quedi aqui, esperem. L ´Esglesia sempre sur mal parada quan es fica en polítca. Per altra banda aquest acte afavorirà Catalunya devant del mòn, tothom veurà quina mena de corbs alimenta aquest govern del PP i a Tarragona faràn molts més independentistes. No hi ha mal que per bè no vingui.

  • Lleidatans que no volen la independència ha preparat autobusos gratuïts per anar a la manifestació per la unitat d’Espanya que es farà el proper 12 d’octubre a Barcelona, coincidint amb la ” Hispanidad “.

   Una entrada a la pàgina de la xarxa social del grup No todos los catalanes somos independentistas anuncia que “que tots els de Lleida” que hi vulguin anar ho poden fer en “busos gratis”.

   Per això insten els interessats a posar-se en contacte amb la plataforma Lleidatans que no volen la independència.

   Entitats contraries al sobiranisme han convocat una manifestació coincidint amb la Hispanitat per reclamar la unitat d’Espanya. Està previst que hi participin partits polítics, plataformes unionistes i fins i tot grups d’ultradreta

   Mentre aquests tornin a Lleida i no es moguin de Montjuïc ja hi haurà prou; pitjor penso ens els ultres que vindran de Madrid amb un cost de 30 euros i que vulguin allargar el cap de setmana a Tarragona, feina extra pels Mossos !

 6. A. Ferret A. Ferret diu:

  Tots aquests perills hi són. Per tant seria millor que la cerimònia s’hagués fet a un altre lloc i no a Catalunya.

 7. Totalment d’acord i el més sorprenent és que Montserrat també faci seguidisme, encara quer tingui monjos que els van assasenir, des del P. abat Cassià i el posterior això no havia passat; ara perquè s’ha canviat d’opinió ? haurien de fer una nota explicativa i congruent

  El Nano de Sants

Trackbacks

 1. […] de la Conferencia Episcopal” Es a través de un editorial firmado por Josep Torrents donde ‘Església plural’ denuncia el peligro de la presencia de “grupos de extrema derecha […]

 2. […] de la Conferencia Episcopal” Es a través de un editorial firmado por Josep Torrents donde ‘Església plural’ denuncia el peligro de la presencia de “grupos de extrema […]

Opina

*

Translate »