21 març 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Una família diferent

SAGRADA FAMÍLIA – Cicle C – 30 de desembre de 2018
Evangeli: Lc 2,41-52
Altres lectures d’aquest diumenge: Sir 3,3-7.14-17a; Col 3,12-21; Salm: 128 (127)

UNA FAMÍLIA DIFERENT

Entre els catòlics es defensa gairebé instintivament el valor de la família, però no sempre ens aturem a reflexionar el contingut concret d’un projecte familiar, entès i viscut des de l’Evangeli. Com seria una família inspirada en Jesús?

La família, segons ell, té el seu origen en el misteri del Creador que atrau la dona i l’home a ser “una sola carn”, compartint la seva vida en una entrega mútua, animada per un amor lliure i gratuït. Això és el primer i decisiu. Aquesta experiència amorosa dels pares pot engendrar una família sana.

Seguint la crida profunda del seu amor, els pares es converteixen en font de vida nova. És la seva tasca més apassionant. La que pot donar una fondària i un horitzó nou al seu amor. La que pot consolidar per sempre la seva obra creadora al món.

Els fills són un regal i una responsabilitat. Un repte difícil i una satisfacció incomparable. L’actuació de Jesús, defensant sempre els petits i abraçant i beneint els infants, suggereix l’actitud bàsica: tenir cura de la vida fràgil dels qui comencen el camí per aquest món. Ningú els podrà oferir res millor.

Una família cristiana procura de viure una experiència original enmig de la societat actual, indiferent i agnòstica: construir la seva llar des de Jesús. “On n’hi ha dos o tres reunits en el meu nom, jo sóc allí enmig d’ells.” És Jesús qui encoratja, sosté i orienta la vida sana de la família cristiana.

La llar es converteix llavors en un espai privilegiat per viure les experiències més bàsiques de la fe cristiana: la confiança en un Déu Bo, amic de l’ésser humà; l’atracció per l’estil de vida de Jesús; el descobriment del projecte de Déu, de construir un món més digne, més just i amable per a tothom. La lectura de l’Evangeli en família és una experiència decisiva.

En una llar on es viu Jesús amb fe senzilla, però amb passió gran, creix una família acollidora, sensible al sofriment dels més necessitats, on s’aprèn a compartir i a comprometre’s per un món més humà. Una família que no es tanca només en els seus interessos sinó que viu oberta a la família humana.

Molts pares viuen avui desbordats per diferents problemes, i massa sols per enfrontar-se a la seva tasca. No podrien rebre una ajuda més concreta i eficaç des de les comunitats cristianes? A molts pares creients els faria molt de bé trobar-se, compartir les seves inquietuds i recolzar-se mútuament. No és evangèlic exigir-los tasques heroiques i desentendre’ns després de les seves lluites i afanys.

José A. Pagola

Articles relacionats

Opina

*

Translate »