24 maig 2019

Catòlics al servei d'una experiència de fe més eclesial, més plural, més laïcal i més ecumènica

Valoració d’Església Plural sobre els dos anys de papat de Francesc

(A la nostra pàgina web trobareu aquesta valoració més ampliada)

Dos anys trepidants en que l’estil, les paraules, i les decisions que canvien la manera de governar l’Església s’han sovintejat amb un potent canvi del focus doctrinal.

Els pobres, la gent que pateix desigualtat i discriminació, la injustícia, han estat al centre del discurs i dels gestos de Francesc durant aquests dos anys. Un discurs clar, potent i valent, uns gestos d’un alt simbolisme i una proximitat sincera a les realitats que empobreixen les persones i atempten contra la seva dignitat, han fet d’aquest Papa un dels líders mundials indiscutibles.

Un dels objectius prioritaris del seu papat és la reforma de l’estructura eclesiàstica: la econòmica, la de poder, la ètica, la pastoral. En aquest camp Francesc ha fet importants avenços que cal anar aprofundint i concretant. També és en aquests àmbits on ha trobat més oposició interna per part de les estructures de poder curial, de molts bisbes i cardenals. Forts obstacles que estan alentint les reformes

A partir d’ara cal que es comencin a prendre decisions fonamentals: la renovació dels episcopats. Un paper més actiu i determinant pels teòlegs i pel conjunt de fidels en la reflexió pastoral i doctrinal. La rehabilitació dels teòlegs sancionats, perseguits o arraconats per les seves idees reformadores.

Consolidar el procés de descentralització, i que les realitats culturals i lingüístiques gaudeixin d’una especial protecció i reconeixement, que es replantegi l’àmbit de les Conferències Episcopals i s’adeqüin a les diferents realitats culturals i nacionals, i no pas que responguin a la dinàmica dels Estats.

Cal reformar les estructures de poder en l’Església, de presa de decisions, d’elecció de càrrecs i ministeris, cal democratitzar el govern de l’Església, des del Vaticà fins les diòcesis i les parròquies. Cal revisar el paper i la funció de les persones ordenades i de manera especial la normativa sobre el celibat i el paper de la dona en l’Església.

Fem una crida als cristians de base a prendre consciència de la importància del seu paper actiu per garantir la continuïtat i el bon port del procés de reforma, més enllà de Francesc.

Un canvi de rumb s’albira i serà responsabilitat nostra, de tots els fidels, que puguem ben aviat celebrar l’arribada d’una nova primavera en l’Església que ajudi a construir un món millor.

Barcelona, 13 de març de 2015

Església Plural

 

Descarregar notes de premsa

Nota de premsa en català
Nota de prensa en castellano

 

Articles relacionats

Comentaris

  1. Jordi Serramià diu:

    Espero i confio que el Papa sàpiga trobar el camí de les reformes, almenys de traçar-ne les vies d’accés, queda molta feina per fer: el paper de la dona dins l’església, el paper cada dia més fonamental dels laics, obrir-se als nous temps, democratització interna, neteja financera vaticana, celibat opcional… Uff! Déu n’hi do!

Opina

*

Translate »